​Cine are carte, are parte". Chiar si romanul educat in fabrica de diplome? - explicatia proverbului civic-romanesc - Hotnews Mobile
1 € 4,6549 1 USD 4,0128vineri 20 iul 2018

​Cine are carte, are parte". Chiar si romanul educat in fabrica de diplome? - explicatia proverbului civic-romanesc

de Eugen Istodor Miercuri, 26 iulie 2017, 20:27
- a A+
Imagine
​Astazi, au fost perchezitii masive intr-una dintre Fabricile de diplome ale invatamantului romanesc. Universitatea Aurel Vlaicu-Arad.  Nu este pentru prima oara cand procurorii descind in universitati pentru a “ da note” de proasta purtare profesorilor. Fabricile de diplome s-au generalizat in Romania ca forme de invatamant care acorda varii diplome fara ca studentii sa stea “cu burta pe carte”. Mai mult, fabricile de diplome sunt frecventate de catre politicieni, precum ministrul Invatamantului, Liviu Pop , lucru care incurajeaza practicile deloc educative. Daca el face, noi de ce nu? Daca el e sef, noi de ce nu? - se-ntreaba romanii.  In aceste conditii, cine mai are carte? Cine mai are parte? Haute Culture explica originea proverbului romanesc.  Cine are carte, are parte
- in aceasta formula, proverbul este un elogiu al invataturii , in strict aceasta logica: cine a invatat, a fost angajat si are si bani ca sa-si duca viata decent.  

Cum s-a ajuns la aceasta logica?  

Proverbul e format din doua parti: “are carte” si “are parte”.  

Formula “are carte” este intalnita odata cu aparitia culturii scrise , a birocratiei. Ai carte = ai scrisoare, ai un inscris, ai un ordin domnesc. Asta poate insemna o practica chiar de dinainte de 1700. Lucru insa era rar. Cine stia pe atunci sa scrie? Cine avea carte? Doar un numar restrans, numarabil pe degetele de la maini, in jurul domnitorului. 

“Ai parte” apare ca formula clara de posesiune . Daca ai carte, adica un act, ai si parte, adica dovedesti cu actul respectiv ca-ti apartin casa, pamanturile.  

In secolul 19 , cartea are sens in continuare de act de stare civila. Cele mai multe tranzactii imobiliare realizandu-se in continuare intre oameni “de cuvant”, “pe cuvant”. 

Cand Caragiale rade de birocrati, deja intram in faza in care daca “ai carte, ai parte”, adica ai ceva invatatura si invatatura te ajuta sa dobandesti o pozitie in ierarhia sociala. Sigur, Caragiale radea de spoiala de invatatura a "amploiatilor", birocratilor.  

“Ai carte, ai parte” ca elogiu, apare in interbelic mai degraba, cand analfabetismul cronic a creat astfel de reactii exagerate. 

Dar credem ca, pe vremea comunismului, “ai carte, ai parte” a devenit o deviza generalizata , a societatii. Cei fara carte sunt exclusi, cei cu carte dati drept exemplu. Tot mai multi analfabeti erau scoliti si deveneau astfel beneficiarii unor pozitii sociale. 

Astazi, Romania ocupa pozitii avansate atat in clasamentele privind analfabetii functionali din lume, dar si in zona inconfortabila a absolventilor inadecvati societatii lui 2017. Ambele categorii sunt produse ale fabricilor de diplome. Fabrica de Diplome, doar in 2015, a dat peste 70 de mii de absolventi, dar nu pe calea notarii si examenului. Semnificativ, 70 de mii de absolventi facuti prin ordonanta de urgenta guvernamentala , deci, in afara oricarei logici a exigentului proverb “ai carte, ai parte”.   

INTREBAREA PROVERBULUI CIVIC HAUTE CULTURE: 

Ce-nseamna pentru ministrul Pop sa ai carte si sa ai parte, in 2017?


Haute Culture ti-a explicat si alte PROVERBE CIVICE:

Umbli dupa cai verzi pe pereti

Iti dai  coate

Pasti bobocii

O faci de oaie  

Bati barbunca 

Iti faci de cap  

Esti tinut la pastrama 

Strici orzul pe gaste 

Texte inspirate de “Dictionarul de expresii populare” de Stelian Dumistracel13149 de afisari


citation needed
andipetre [utilizator], Miercuri, 26 iulie 2017, 23:17
+1/1
Foarte serios: va rog sa citati, cu referinte clare, studiile concrete care ne plaseaza sus ca numar de analfabeti functionali.

Pentru ca, in afara de vorba targului, preluata superficial de toata presa de la o conferinta din Cluj care nu cita niciun studiu, procentul acela mare e doar un mit urban. Deci, concret, cu link-uri, care sunt studiile si in ce jurnale au fost publicate?

In rest, proverbul spune "cine are parte", nu "cine are diploma la facultatile private sau politizate din Romania"
Multe speculatii in articol
4Runner [utilizator], Joi, 27 iulie 2017, 10:15
+1/1
De la lectiile de istorie stim ca "ai carte, ai parte" vine de pe vremea feudalismului si inseamna sa ai carte funciara, adica sa ai pamant cu acte, nu pe vorbe, nu lasat mostenire cu vorba sau vandut pe vorbe, fara acte. Ai carte, adica ai pamant, si atunci ai parte, adica ai posesiunea lui.
In ceea ce priveste analfabetii functionali, la fel cum a scirs cineva mai sus, faceti speculatii, nu cred ca stam mai rau decat tarile din Africa, America Latina sau Orientul Mijlociu. Oricum, analfabetii functionali nu ajung in fabricile de diplome pentru ca pt alea ai nevoie de bani, iar ei in cea mai mare parte provin din mediile foarte defavorizate.
Inadecvarea absolventilor studiilor la cerintele pietei muncii este la fel si in cazul celor care rupt cartea in doua. Procesul decizional este la fel, numai ca unu se bazeaza pe performantele academice si altul pe banii din buzunar.
inca 9 comentarii comenteaza