​De ce invata strainii limba romana in Bucuresti. Nemtoaica: pentru ca e indragostita. Rusoaica: suna amuzant Veverita". Poloneza: pentru a citi Boia - Hotnews Mobile
1 € 4,6549 1 USD 4,0128vineri 20 iul 2018

​De ce invata strainii limba romana in Bucuresti. Nemtoaica: pentru ca e indragostita. Rusoaica: suna amuzant Veverita". Poloneza: pentru a citi Boia

de Monica Stoica Marţi, 25 iulie 2017, 14:30
- a A+
Imagine
In timp ce noi o stalcim, strainii ne vorbesc limba, cu respect si cat de corect pot. De ce vor s-o invete? O nemtoaica din dragoste pentru roman. Altii pentru ca au parinti romani. Filologii pentru ca-s pasionati de limba. Limba romana se-nvata la Litere, la scoala de vara organizata de Universitatea Bucuresti. Studentii straini zambesc sfios. Au ascultat „Balada” lui Ciprian Porumbescu

  

Sunt in biblioteca. Sunt din toata lumea. Uite, China, America, chiar de Sud, Rusia. 

Rusoaica si norvegianul

Rusoaica a studiat patru ani romana in tara natala. Ii place foarte mult cuvantul “veverita”. Vorbesc impecabil. Norvegianul e din parinte roman.

  

Fata din Polonia a citit in romana. Istorie. Ii place Lucian Boia. Urmatoarea carte pe lista de lecturi e “De ce e Romania altfel?”. Imi da adresa de e-mail. Ii recomand “Istorie si mit in constiinta romaneasca” de Boia. Acum citeste “Enigma Otiliei” de George Calinescu. Ce altceva ii mai place? Muzica populara romaneasca. Floarea Calota. 

 

O italianca cu parul cret si ochelari priveste atenta in jur. 

Fura din zbor cuvinte in romana. “Imi place limba, eu sunt filolog. Din Italia, Roma. De fapt, limbile noastre sunt foarte asemanatoare. Cuvintele care-mi plac ce-l mai mult in romana sunt: prietenie, dragoste, frumos.” 

Fata din Berlin are iubit roman.
 

Vrea sa-nvete romana pentru el. 

Fata din Belgia are tata roman. Nu-si aduce aminte cuvantul care-i place cel mai mult in romana. Dar spune: vioara. Auzise recitalul inainte. La deschiderea festiva a Cursurilor de vara doua foste studente ale Facultatii de Litere au cantat si Porumbescu, dar si César Franck, Beethoven si “Dansurile populare romanesti” de Béla Bartók. Dansurile lui Béla? Jocul cu bata, Braul, Pe loc, Buciumeana, Poarga romaneasca, Maruntel. 

 


Lisa e din China

Asiatica. Asa fac, cat sa nu fie greu de pronuntat numele lor real in chineza, isi iau un nume european pe care-l folosesc atunci cand pleaca de pe continent. “E foarte frumos in Bucuresti, cand am timp merg in Herastrau sau la shopping cu prietenii. Vreau sa invat limba romana, dar si sa locuiesc si sa muncesc in Bucuresti”, marturiseste Lisa. Imi iau “la revedere”. Facem schimb de numere de telefon. “Poate am nevoie, am asa noroc ca te-am intalnit”, zice Lisa.

10438 de afisari


Si totusi unii o invata,iata un exemplu:
Altiro [anonim], Marţi, 25 iulie 2017, 15:45
+25/25
Mă numesc KONDÁS Zoli, m-am născut la Budapesta în 1995 şi locuiesc într-o localitate de aglomeraţie. Jumătatea familiei mele (partea mamei mele) e ardeleană. Bunica mea trăieşte într-un sat lângă Târgu Mureş. Eu am petrecut o lună (sau mai mult) în fiecare vară acolo, aşa m-am îndrăgostit de Transilvania, de peisajele ei, de oraşele ei, de atmosfera ei, de modul de viaţă obişnuită acolo, de faptul că toată lumea e cumsecade şi nu în ultimul rând: de limba română.
Sunt get-beget maghiar, numai ca am si nişte rădăcini şvabe şi săseşti. Deci, fără egoism pot să spun că se poate şi aşa: a învăţa limba vecinului, a cunoaşte cultura şi civilizaţia lor fără ură şi fără suferind în fiecare zi de jignirile istorice. Eu ador istoria dar sunt convins că nu este bun dacă totdeauna ne gândim doar la ziua de ieri, doar la trecut. Viitorul e ceva mai interesant, ceva care ne va da surprize. Trebuie să găsim puncte comune între cele două naţiuni şi folosindu-le trebuie să construim un viitor mai frumos, împreună, în pace. Asta e filozofia mea.
o...
ikke [anonim], Marţi, 25 iulie 2017, 16:18
+11/11
... zi bună, Zoli !
inca 6 comentarii comenteaza