O echipa de cercetatori din SUA a conchis faptul ca Pamantul ar putea fi poreclit in curand "Planeta Plastic", dupa ce a calculat masa totala de plastic care a fost produsa din anul 1950, cand acesta a fost fabricat pentru prima data la scala mare, informeazaHuffington Post.

plasticFoto: Captura YouTube

Numarul la care au ajuns este uluitor: 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse in lume din 1950 pana in prezent.

Echivalente ale acestui numar pot fi: 25000 de cladiri Empire State sau un miliard de elefanti, potrivit BBC.

"Este un numar foarte alarmant", a spus autorul studiului, Roland Geyer, ecologist industrial la Universitatea din California, Santa Barbara.

In studiu, cercetatorii descriu cum productia de plastic a intrat pe o panta ascendenta abrupta in ultimii ani. Aproximativ jumatate din masa totala de plastic a fost produsa in ultimii 13 ani.

Plasticul este un material ieftin, rezistent si versatil, folosit in aproape toate domeniile: echipament medical, componente ale avioanelor, fibre de material pentru haine.

Problema majora este locul in care plasticul ajunge dupa ce este utilizat. Din masa totala de plastic produsa, doar 9% a fost reciclata, 12% a fost arsa, iar restul a ajuns sa polueze oceane sau alte medii naturale, conform studiului