Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sambata la Universitatea de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad ca "imperiul Soros" lezeaza interesele maghiarilor si pune in pericol nu numai siguranta nationala a Ungariei, ci si a Europei, relateaza Agerpres.

Viktor Orban la Baile Tusnad (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

Viktor Orban a declarat ca "exista un plan al lui Soros", care deja a inceput sa recruteze voluntari pentru a-l implementa, plan ce vizeaza aducerea in Europa a unui milion de emigranti din lumea musulmana si repartizarea acestora intre tarile membre ale Uniunii Europene.

In opinia sa, pentru ca acest plan sa nu fie implementat e nevoie ca "Uniunea Europeana sa-si recastige suveranitatea" si toate institutiile europene sa-si regaseasca locul in conformitate cu tratatul de baza.

"Nu putem stavili acest proces decat daca Uniunea Europeana isi recastiga suveranitatea, iar fiecare stat membru isi recapata capacitatea de aparare a propriilor granite. Atunci putem pune capat fenomenului imigrationist si toti cei care au intrat ilegal sa fie relocati. Poate ca suna foarte strict si sever, dar eu cred ca problema nu poate fi rezolvata altfel", a afirmat premierul Ungariei, potrivit traducerii oficiale asigurata de organizatori.

Orban a sustinut ca in Ungaria exista un curent puternic impotriva fenomenului migrationist, existand temerea ca musulmanii nu se vor putea integra, intrucat exista diferente majore, chiar contradictii, intre valorile, mentalitatea, educatia si cultura europeana si cea musulmana.

Raspunzand celor care au reprosat Ungariei ca nu este "solidara" cu celelalte tari ale Uniunii Europene, Orban a declarat: "Nu putem fi solidari cu oameni care au scopul de a schimba cultura europeana" si "atenteaza la identitatea noastra".

In context, Orban a mai spus ca Ungaria s-a aparat si a aparat si Europa de "invazia migrantilor" iar acest lucru a costat-o foarte scump, prin urmare, cei care acuza Ungaria de lipsa de solidaritate ar trebui "sa se gandeasca de cinci ori" inainte de a rosti aceste cuvinte.

Viktor Orban: Ungaria va continua sa isi promoveze interesele nationale

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a mai declarat sambata la Baile Tusnad ca politica interna si externa a Guvernului de la Budapesta este subordonata interesului national, iar Ungaria urmareste sa aiba relatii "cat se poate de bune cu fiecare tara care o intereseaza".

Raspunzand unei intrebari din public referitoare la orientarea catre Vladimir Putin sau Donald Trump, Orban a declarat ca "nu este genul care are un idol". "Steaua noastra calauzitoare este interesul national", a adaugat el, prin urmare, Ungaria trebuie sa aiba "relatii cat se poate de bune cu fiecare tara care o intereseaza" si o poate ajuta sa isi atinga obiectivele printr-o relatie reciproc avantajoasa.

Orban a mentionat ca partidul de guvernamant din Ungaria a promovat "cu tenacitate" politica national-patriotica, iar 2010 a fost un an decisiv in ce priveste recapatarea "stimei de sine si a viitorului" acestei tari.

Printre masurile luate in acest scop s-au numarat renuntarea la imprumuturile de la Fondul Monetar International si de la Banca Mondiala si sprijinirea investitorilor si companiilor autohtone.

"Guvernul socialist ne-a conectat la aceste aparate de ventilatie. (...) In 2010 am zis ca avem nevoie de independenta, nu avem nevoie de acel aparat. (...) Nu poti sa vorbesti despre o tara puternica daca esti la cheremul institutiilor financiare care te crediteaza. (...) Din fericire, am reusit sa iesim din acest impas si am pasit pe calea cresterii economice", a afirmat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale asigurata de organizatori.

Premierul Ungariei a spus la Universitatea de Vara ca Guvernul de la Budapesta are in vedere si crearea unei armate puternice, care sa poata raspunde oricarui atac, iar in acest scop a lansat un program de dezvoltare a industriei militare si a armatei.

El a reiterat ideea ca, in afara trupelor NATO si a celor americane, Uniunea Europeana are nevoie de o forta armata proprie capabila sa isi apere tarile membre.

Printre altele, Orban a mai declarat ca el crede "cu tarie" ca tarile din Balcanii de Vest trebuie integrate cat mai repede in structurile europene, in mod prioritar Serbia.

Referindu-se la problema autonomiei maghiarilor din Transilvania, Orban a spus ca pozitia sa e cunoscuta si ca "sprijina autonomia in loc de ceva mai bun".

Premierul Ungariei a participat sambata la conferinta "Europa Centrala, un punct sigur!?", care a incheiat cea de-a 28-a editie a Universitatii de Vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad, organizata de Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) si Fundatia Pro Minoritate si care s-a desfasurat anul acesta in perioada 18-22 iulie.