Un membru important al echipei juridice a lui Donald Trump a demisionat vineri, o decizie care intervine in momentul in care presedintele american pare sa incerce sa influenteze ancheta procurorului special legata de ingerintele Rusiei, scrie AFP.

Robert Mueller, la BucurestiFoto: Agerpres

Mark Corallo, care coordona comunicarea externa a echipei juridice pe subiectul acestei crize, a precizat ca a decis sa renunte la post, fara a preciza insa si de ce.

Trump s-a aventurat pe un teren alunecos intr-un interviu pentru New York Times, joi, in care a avertizat anchetatorii lui Robert Mueller sa nu se amestece in afacarile financiare ale familiei sale.

Acest procuror special a fost desemnat la jumatatea lui mai de catre ministrul Justitiei pentru a conduce ancheta federala, coordonata anterior de FBI, privind o eventuala intelegere secreta intre apropiati ai miliardarului si Rusia in perioada campaniei electorale din 2016.

Declaratiile presedintelui sunt considerate insa de o serie de critici drept o tentativa de influentare sau chiar de obstructionare a acestor investigatii care ii invenineaza mandatul.

Acesta a negat in repetate randuri orice vina in acest dosar dar nu a reusit sa explice credibil de ce fiul sau cel mai mare si membri esentiali ai echipei de campanie s-au intalnit cu apropiati ai Moscovei care au promis informatii compromitatoare despre rivala sa democrata Hillary Clinton.

In fata extinderii anchetei federale, partizani ai presedintelui examineaza, potrivit presei americane, oportunitatea gratierii prezidentiale a persoanelor in discutie si cata modalitati de a discredita procurorul special si echipa sa.

Chiar Trump a sugerat ca Muller, un fost director al politiei federale FBI foarte respectat, ar putea fi in conflict de interese.

"Nu exista NICIUN motiv sa chestionezi integritatea lui Mueller sau a celor care lucreaza cu el in biroul procurorului special", a spus insa fostul ministru al Justitiei Eric Holder. "Trump nu poate defini sau constrange ancheta Mueller".

"Daca incearca sa faca asta, va crea probleme constitutionale si de dimensiune penala", a afirmat el.

Casa Alba a refuzat sa indeparteze eventuala demitere a lui Mueller de catre presedinte, care ar putea declansa o noua furtuna politica si chiar o criza constitutionala.

Presedintele a mai creat o astfel de furtuna dupa ce l-a demis pe fostul director al FBI James Comey, din cauza anchetei privind Rusia. Tot Trump l-a criticat in aceasta saptamana pe ministrul Justitiei, Jeff Sessions, pentru faptul ca s-a recuzat in aceasta ancheta.