Cand contribuabilul se bucura (iar!) de prezumtia de vinovatie - Hotnews Mobile
1 € 4,6589 1 USD 4,0064luni 16 iul 2018
Dosare Juridice - Fiscalitate/Opinie

Cand contribuabilul se bucura (iar!) de prezumtia de vinovatie

de Alin Chitu Miercuri, 19 iulie 2017, 10:59
- a A+
Imagine
Recenta initiativa de a-i obliga pe cei care angajeaza part-time sa achite impozit si contributii la nivelul salariului minim este simptomatica pentru modul in care sunt gandite prevederile legale si actiunile de control. Se porneste de la prezumtia ca marea majoritate a contractelor cu timp partial sunt rezultatul unui comportament evazionist. Masura pare una contra-intuitiva la prima vedere. Astfel, legiuitorul considera ca impunand o sarcina fiscala mai mare pentru venituri in zona gri, gradul de colectare va creste.Este posibil ca o parte dintre aceste contracte sa mascheze joburi full-time? Este, insa nu stim cate si nici care ar fi efectul asupra acestor locuri de munca (e.g. s-ar pastra?) daca sarcina fiscala salariala ar fi declarata si platita integral.
Pentru a identifica daca este o forma de evaziune, exista autoritati de control. Cu toate acestea, se prefera o prevedere generala deoarece, ca in multe alte situatii, statul pare ca isi recunoaste slaba capacitate de administrare. In acelasi timp supozitia ca, automat, dupa aplicarea unei astfel de masuri, toate contractele vor fi mentinute si sumele presupus a fi atrase in plus vor ajunge in buget, nu are nicio baza.

Contractele cu timp partial le dau optiuni celor mai putin calificati sau care realizeaza munci ocazionale si carora le este dificil sa incheie contracte cu norma intreaga. Asa ajungem la problema de fond: stimularea pietei muncii. Tendintele demografice s-au schimbat, natalitatea fiind in scadere de cateva zeci de ani, iar speranta de viata in crestere. Prin urmare, sistemul de pensii sta pe o piramida inversata. Prin urmare, politicile publice ar trebui sa incurajeze cetatenii sa aiba cat mai multe contracte si sa contribuie cat mai mult. Insa o astfel de obligatie care ar duce la supra impozitare in unele cazuri, concertata cu majorarea accelerata a salariului minim, va majora costurile angajatorilor. Impactul negativ asupra pietei muncii poate fi mai mare decat beneficiile bugetare pe termen scurt.

Efectele negative ar fi mai mici daca s-ar reglementa un cadru alternativ pentru situatii care nu implica un program de opt ore. O varianta este, de exemplu, programul de tichete  pentru servicii, asa cum este in Belgia. Practic, beneficiarii de servicii folosesc niste tichete (similare tichetelor de masa) pentru a plati contravaloarea unor servicii foarte clar definite. Tot acest mecanism functioneaza in masura in care beneficiaza de un tratament fiscal favorabil (e.g. impozitare redusa la decontare, deducere la calculul impozitului pe venit etc). Astfel ar fi atrase in economia formala activitati nedeclarate si s-ar crea oportunitati pentru grupurile vulnerabile.

In concluzie, in lipsa unei masuri complementare, e posibil sa fie afectati, in primul rand, contribuabilii actuali - angajatori sau angajati - care vor fi supraimpozitati sau isi vor pierde locurile de munca, in timp ce evazionistii vor ramane neatinsi pentru ca autoritatile nu par sa stie cum sa ii gaseasca.

Un articol semnat de Alin Chitu, Director Taxe Deloitte Romania
3656 de afisari


Masura este buna si ajuta firmele mici!
HneproP$Dsicenzureaza [utilizator], Miercuri, 19 iulie 2017, 15:19
+9/9
Daca ai o firma mica si ai nevoie pe langa activitatea pe care o ai de un contabil si o femeie de serviciu, ambii muncind efectiv sub o ora pe zi PSD-ul care lupta cu multinationalele si cu Soros iti trage o lovitura de baros in cap. Pentru ca va trebui sa dai la stat aproximativ 5000 de lei doar pe salarii asta in situatia in care iti iei salariul minim. Adauga chirie, transport, telefon, caldura, pierderi si totul se va duce usor la un 10.000 lei pe luna. Deci daca doar muncind de unul singur nu produci un 20.000 de lei pe luna dupa mintea mustacioasa a lui Dragneev ar trebui sa iti inchizi firma!
Solutia? Concedieri masive!
Tara de c...
Gojifruit [utilizator], Miercuri, 19 iulie 2017, 13:11
+8/8
1. Cum dracu' se poate prezuma ca un contract part-time este facut de antreprenor cu scopuri evazioniste si se impoziteaza ca atare, dar un conac facut din salariu de politician este prezumat ca fiind dobandit prin mijloace legale? Si nu trebuie impozitat sau investigat.
2. Si da, sunt multe firme care angajeaza part time dar unde se lucreaza full (vezi niste vanzatori de pui prajiti, cu un colonel pe cutie). Dar astia sunt la vedere, in malluri, de ani de zile si s-ar putea opri practica daca s-ar vrea.
inca 5 comentarii comenteaza