Liderii opoziţiei au promis luni că vor escalada protestele, după ce peste şapte milioane de oameni s-au prezentat în weekend la un plebiscit împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care a fost condamnat drept o ”fraudă gigantică” de către guvernarea socialistă din Venezuela, transmite news.ro citand Reuters.

După luni de proteste antiguvernamentale, în care şi-au pierdut viaţa aproape o sută de persoane, coaliţia Unităţii Democratice a anunţat că 7,2 milioane de persoane s-au prezentat la un referendum ilegitim, care a avut drept scop delegitimarea preşedintelui Nicolas Maduro.

”Vom ieşi în stradă în fiecare zi, întrega ţară se va ridica, este începutul orei zero”, a declarat parlamentarul Tomas Guanipa.

Opoziţia cere organizarea de alegeri anticipate şi vor să pună oprească un proiect de înfiinţare a unui organ legislativ controversat, care este numit Adunarea Constitutivă.

Strategia opoziţiei ar putea să implice blocade rutiere şi ocuparea pieţelor publice, precum şi o grevă naţională şi un posibil marş spre palatul prezidenţial Miraflores.

Evenimente similare au avut loc şi înainte de un puci eşuat împotriva lui Hugo Chavez.

”Nu vrem o Adunare Constitutivă care ne este impusă în mod fraudulos. Nu vrem să fim Cuba. Nu vrem să fim o ţară fără nicio libertate”, a declarat Julio Borges, care conduce majoritatea opoziţiei din legislativul de la Caracas.

Alegătorii au votat într-o proporţie covârşitoare de 98% pentru respingerea propunerii de înfiinţare a Adunării Constitutive.

De asemenea, alegătorii au votat pentru a cere armatei să apere actuala Constituţie şi pentru organizarea de alegeri înainte de finalizarea mandatului lui Nicolas Maduro.

7,2 milioane de persoane au votat în referendum, prin comparaţie cu cele 7,7 milioane de sufragii strânse în alegerile legislative din urmă cu doi ani de către opoziţia din Venezuela.

Organizatorii susţin că este vorba de o prezenţă ridicată la urne, întrucât plebicistul a fost anunţat cu doar două săptămâni în avans şi au fost deschise doar 2.000 de secţii, prin comparaţie cu cele 14.000 deschise la alegerile legislative din 2015.

”Aceste rezultate reprezintă o demonstraţie de forţă remarcabilă pentru opoziţia din Venezuela”, au declarat reprezentaţii Torino Capital.

Preşedintele Maduro (54 de ani) a căzut în popularitate în urma crizei economice şi alimentare care a decimat Venezuela.

Însă, sondajele demonstrează că opoziţia se bucură de un sprijin marjoritar şi a cerut în repetate rânduri alegeri libere şi corecte în Venezuela.

Maduro insistă că aşa-numiţii ”pioni ai americanilor” intenţionează să saboteze economia şi să pună capăt prin violenţă guvernării sale socialiste de la Caracas.