Casa Alba a transmis Camerei Reprezentantilor ca se opune unui articol din proiectul de buget al Pentagonului care prevede instalarea de capacitati de aparare antiaeriana la scutul american antiracheta de la Deveselu. Informatia, cuprinsa in punctul de vedere al Administratiei Trump asupra proiectului de lege privind aprobarea bugetului Pentagonului pentru anul fiscal 2018, a fost anuntata de profit.ro. Camera a adoptat insa proiectul de buget al Pentagonului cu tot cu articolul referitor la scutul antiracheta din Romania la care presedintele Trump avusese obiectii.

Radarul care deserveste scutul antiracheta de la DeveseluFoto: Hotnews

"Administratia are obiectii in privinta articolului 1686 care cere Secretarului Apararii sa asigure desfasurarea de capabilitati antiaeriene la site-ul Aegis Ashore din Romania in interval nu mai mare de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, iar la site-ul Aegis Ashore din Polonia, in interval nu mai mare de un an de la data la care site-ul respectiv va fi declarat operational", se arata in punctul de vedere al Casei Albe, citat de profit.ro.

Documentul a fost trimis de Casa Alba Camerei Reprezentantilor pe 11 iulie. Intre timp, pe 14 iulie, Camera a adoptat proiectul de buget al Pentagonului pentru anul fiscal 2018 cu tot cu articolul referitor la scutul antiracheta din Romania la care presedintele Donald Trump a avut obiectii, precizeaza profit.ro.

Totusi, Donald Trump nu a indicat ca ar intentiona sa-si exercite dreptul de veto asupra proiectului de lege.

Ce se mai spune in punctul de vedere al Casei Albe legat de situl de la Deveselu:

  • "Calendarul accelerat ar impune Departamentului pentru Aparare sa desfasoare un sistem defensiv netestat cu succes, fara cunoasterea integrala a eficacitatii sale combative sau a consecintelor neintentionate ale operarii unui sistem de radar si armament de mare putere intr-o zona populata din Deveselu, Romania"
  • "Exigentele diplomatice cu privire la coordonarea in aceste chestiuni cu alte natiuni sunt semnificative, chiar si dupa testarea cu succes a sistemului si intelegerea consecintelor acestuia asupra populatiei locale".