Politia turca a impiedicat duminica persoane sa se adune in numar mare la un mars al lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) la Istanbul, insa grupuri mici continuau sa demonstreze in pofida unei interdictii impuse sambata de guvernatorul orasului, relateaza The Associated Press, citata de News.ro.

Organizatorii Pride LGBTI+ Istanbul 2017 au indemnat la un mars, in Piata Taksim, sub hashtag-ul in limba turca "marsaluim".

Insa biroul guvernatorului Istanbulului a interzis sambata acest eveniment anual - pentru a treia oara consecutiv - invocand motive legate de siguranta si ordinea publica.

Politia a instituit duminica puncte de control in zona, a impiedicat grupuri sa intre pe bulevardul Istiklal si a intors din drum persoane despre care credea ca au legatura cu marsul.

Cel putin 100 de persoane s-au adunat in apropiere, in cartierul Cihangir, bateau in tobe si strigau sloganuri precum "Nu stati tacuti, strigati, gay-ii exista!".

Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea, iar potrivit unor activisti fortele de ordine au tras cu gloante de cauciuc.

Potrivit unor postari pe Twitter, politia a folosit tunuri cu apa, iar astfel a aparut un curcubeu, un simbol al luptei activistilor gay.

Baricade, vehicule ale fortelor antirevolta si autobuze au fost mobilizate in zona in care activistii pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor transgen si intersex (LGBTI) au anuntat ca urma sa aiba loc marsul, in pofida interdictiei.

Guvernatorul a invocat "reactii dure ale diverselor segmente ale societatii", iar o serie de organizatii de extrema dreapta si religioase au indemnat la anularea marsului.

Insa organizatorii au subliniat duminica, intr-un comunicat, ca amenintarile sunt cele care trebuie sa fie oprite si nu demonstratiile.

"Securitatea ne va fi asigurata prin recunoasterea noastra in Constitutie, prin asigurarea justitiei si prin egalitate si libertate", se subliniaza in comunicat.

Activistii LGBT fac de mult demersuri ca orientarea sexuala si identitatea de gen sa fie introduse in legislatia turca privind protectia drepturilor civile si interzicerea discursului urii, insa fara succes.

Homosexualitatea este legala in Turcia inca de la infiintarea Republicii, in urma cu 90 de ani.

Autoritatile turce au permis timp de peste un deceniu sa se organizeze astfel de marsuri ale mandriei. Pana la 100.000 de persoane au participat la Istanbul Pride in 2014, insa politia turca a dispersat participantii la editiile din 2015 si 2016 recurgand la metode antirevolta.