Peste 100 de municipalitati italiene isi aleg duminica noi primari, in al doilea tur al alegerilor locale, considerate un test politic decisiv inaintea alegerilor nationale de la inceputul anului viitor, relateaza DPA, citata de News.ro.

Silvio Berlusconi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

Turul doi are loc in municipalitati cu peste 15.000 de locuitori in care candidati nu au obtinut cel putin jumatate din voturile exprimate in primul tur, pe 11 iunie.

Doar 4,3 milioane de alegatori sunt asteptati a urne duminica.

Cea mai importanta infruntare are loc la Genoa (nord-vest), un bastion al stangii, care ar putea balansa catre centru-dreapta si sa-i consolideze pozitia fostului premier Silvio Berlusconi, liderul opozitiei conservatoare la nivel national.

Slabit din cauza varstei si de condamnari in urma unor scandaluri de fruada care i-au blocat calea in Parlament, Berlusconi, in varsta de 80 de ani, se confrunta cu o insurgenta in tabara conservatoare din partea lui Matteo Salvini, liderul extremei drepte.

Insa cei doi sustin acelasi candidat la Genoa.

Un rezultat slab al centrului-stanga ar putea sa-i incurce planul revenirii in politica fostului premier Matteo Renzi.

Renzi, care a demisionat in decembrie in urma unei usturatoare infrangeri intr-un referendum, a fost reales luna trecuta la conducerea Partidului Democrat.

Principala formatiune din opozitie, Miscarea Cinci Stele (M5S, antisistem), a obtinut un rezultat prost in urma cu doua saptamani si a fost exclusa in turul doi din infruntarile majore.

M5S ar putea sa se afle intr-o pozitie si mai stanjenitoare in cazul realegerii primarului in exercitiu din Parma, exclus din formatiune.

Intre marile orase in care se tine turul doi se afla Verona si Padova in nord, L'Aquila in centru si Taranto si Lecce in sud.

Scrutinul a inceput la ora locala 7.00 (8.00, ora Romaniei) si se incheie la ora locala 23.00 (luni, 0.00, ora Romaniei), iar rezultatele sunt asteptate luni dimineata.