Ludovic Orban a castigat sambata functia de presedinte al Partidului National Liberal, asa cum era de asteptat, in fata lui Cristian Busoi. El a primit 3518 voturi din partea delegatilor liberali prezenti la Romexpo - Pavilionul central, in timp ce contracandidatul sau a primit doar 952 voturi. Duminica, circa 2000 de delegati isi vor alege, in cadrul Consiliului National, cei 36 de membri ai Biroului politic, dintre care patru prim-vicepresedinti.

Ludovic Orban la Congresul PNL din 2017Foto: Agerpres

Orban, favorit clar inainte de acest Congres - avea sustinerea a 40 de filiale din 47 -, a ridicat sala in picioare la discursul sau, beneficiind si de cateva scandari cu numele sau. Noul presedinte al PNL a vorbit despre faptul ca trebuie sustinute alegerile anticipate si s-a declarat impotriva blatului cu PSD.

El s-a referit si la Dacian Ciolos, despre care a spus ca a intors spatele partidului. In PNL sunt multi "Daciani Ciolosi" a spus Orban, care insa, in opinia lui, nu au beneficiat de sustinerea in functii importante asa cum este cazul fostului premier.

Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu, care si-a declarat in mod ferm sustinerea pentru Cristian Busoi, nu a participat.

Mai jos, TRANSMISIUNEA VIDEO realizata de PNL (click aici pentru mobil):

Vezi mai jos principalele momente si declaratii ale Congresului de sambata:

18.14: Congresul se incheie cu imnul fostului PDL, adoptat de PNL, "Verde-nrourat".

18.08 Discursul de victorie al lui Ludovic Orban:

"Dragi prieteni liberali, multumesc pentru incredreea acordata, este o incredere care ma onoreaza si ma obliga. Viata mea este dina cest moment mult mai grea. Port pe umeri o raspundere uriasa de a transforam PNL in forta politica de care are nevoie Romania.

Victoria de astazi nu este a mea, este a PNL si contine in sine germenii viitoare vitorii a PNL pentru Romania.

PNL sub conducerea mea va fi un partid de dreapta liberal conservator membru al dreptei europene si se va bate cu taote fortele pentrua implementa politici de dreapta, pentru a asigura crestere economica sanatoasa.

PNL va fi un garant al indeplinirii tuturor angajamentelor pe care le are Romania fata de partenerii nostri - parteneriatul strategic cu SUA, membru al NATO sia l UE.

Ramanem si vom fi cel mai puternic sustinator al acestor angajamente si vom ramane o oaza de certitudine in aceasta zona framanatata a Europei.

PNL va fi incepand de astazi un partener loial, corect, transparent pentru presedintele Klaus Iohannis.

Ma voi bate cu toata forta mea, cu toata energia mea pentru a reusi in 2019 sa castigam alegerile prezidentiale, un nou mandat pentru Klaus Iohannis iar dupa aceasta victorie sa castigam alegerile locale.

Obiectivul meu fundamental este castigarea alegerilor parlamentare. Dumnezeu sa ne ajute!

Declar inchise lucrarile acestui Congres. La lupta!"

18.06 Orban l-a invitat la microfon pe Busoi. "Il felicit din suflet pe Ludovic Orban, respect acest rezultat. Multumesc ca am avut ocazia sa vorbesc cu dumneavoastra. PNL trebuie sa ramana o echipa unita."

18.00 Mircea Toader anunta oficial rezultatul pe scena, intampinat cu aplauze in picioare. In sala mai sunt cateva sute de delegati din cei circa 4500. Orban urmeaza sa faca declaratii.

17.20 Rezultat final: Ludovic Orban 3518 voturi/ Cristian Busoi 952/ 34 voturi nule. Orban primeste astfel circa 78% din voturile delegatilor. Rezultatul va fi citit pe scena, in sala au mai ramas cateva sute de delegati.

16.50 News.ro transmite, citand surse liberale, ca Ludovic Orban a castigat presedintia PNL. Numaratoarea nu s-a finalizat.

15.40 S-a incheiat votul, rezultatul ar putea fi anuntat in jurul orei 17.30.

15.17 Delegatii voteaza si apoi pleaca. Cativa isi fac fotografii pe scena. In sala se asculta Beyonce.

14.45 A inceput votul. Se voteaza cu buletine pe care trebuie marcat cu un X, la cele 12 centre de vot, in ordine alfabetica.

14.40 Orban este aplaudat in picioare la final si o parte dintre delegati scandeaza "Ludovic!" VIDEO mai jos (click aici pentru mobil):

14.20 Isi sustine discursul Ludovic Orban. In stilul sau binecunoscut, Orban incepe in forta discursul, ridicand tonul treptat. Audienta aplauda.

  • "Sa imi dea Dumnezeu forta si energia sa ma ridic la nivelul asteptarilor!
  • Sa ajungem la putere, dar nu printr-un nou USL. Daca este sa sustinem ceva, sa sustinem alegeri anticipate! Sa luptam la baioneta cu PSD.
  • Exista mii de Daciani Ciolosi in PNL, dar care nu au avut norocul lui sa fie sustinut ca minsitru si prim-ministru.
  • Dacian Ciolos a intors spatele PNL.
  • Niciun Agamita Dandanache trimis de la centru la filiala sa candideze. Va promit!"

13.40: Iulian Dumitrescu, senator: "A venit momentul sa il alegem presedinte pe cel mai hashtag rezist (sic) dintre noi"

13.36 Incepe echipa lui Orban. Aplauze puternice, multi delegati s-au ridicat in picioare. Primul care vorbeste este Vlad Nistor.

13.35 Busoi si-a incheiat discursul proiectand pe cele doua ecran imagini cu copii - cel mai probabil copiii sai si ai sustinatorilor lui Busoi - afirmand ca PNL trebuie sa faca un viitor mai bun pentru copii.

13.17 Cristian Busoi:

"Doar cantand refrenul anticoruptie nu vom reusi sa aducem voturi noi de partea PNL. Lupta anticorputie o face justitia, iar partidele vorbesc despre guvernare. PNL trebuie sa fie asociat cu cateva masuri clare pentru viitorul Romaniei.

Mi s-a spus sa dau inainte cu mai mult tupeu.

Ludovic Orban va putea da inapoi criticile pentru cei care acum il susint? Eu nu cred. Pentru ca avea dreptate. Da, Ludovic, ai avut dreptate cand ai spus ca "pestele de la cap se impute". Mai cred, draga Ludovic, ca te-ai inconjurat de oameni in care nu crezi si care nu cred in tine. Oameni care te-au sfatuit sa nu accepti o dezbatere. Nici acum nu e prea tarziu, am putea aici in fata colegilor sa facem o dezbatere."

*13.15 Atmosfera de la congres este una obisnuita pentru astfel de evenimente. Multi delegati sunt afara, fumeaza sau stau de vorba. La Springtime si la toneta de cafea din cadrul pavilionului central sunt cozi lungi. Delegatii de pe randurile din fata asculta discursurile, insa in spate este vanzoleaza, se socializeaza, unii isi fac poze.

12.55: In discursul de sustinere pentru Busoi, Tise (sef CJ Cluj) afirma ca isi doreste un presedinte modern de partid, cu care sa poata comunica pe Facebook si Whatsapp.

12.30 Incepe sustinerea celor doua motiuni. Pe scena vin candidatii insotiti de catre cinci sustinatori, fiecare dintre acestia urmand sa vorbeasca in favoarea celui pe care il sustin. Intai urca Busoi impreuna cu Theodor Stolojan, Mugur Cozmanciuc, Alin Tise, Nicolae Robu, Dan Motreanu, apoi Ludovic Orban impreuna cu Raluca Turcan, Ilie Bolojan, Mircea Hava, Iulian Dumitrescu, Vlad Nistor.

Aplauze in mod evident mai puternice si numeroase pentru Orban.

Prima echipa care vorbeste, in urma tragerii la sorti, este cea a lui Cristian Busoi. Mai intai vorbesc sustinatorii, la final candidatul.

Pe scena sunt amenajate doua mese, cate una pentru fiecare echipa. Orban si Busoi si-au strans mana inainte sa inceapa discursurile.

11.52 Vorbeste Raluca Turcan, care afirma ca in "toate sondajele de opinie PNL are peste 27%".

11.35: Attila Korodi: "Au trecut de la revolutie 27 de ani. Avem o democratie in care conceptul de separatie a puterilor in stat nu este in totalitate respectate. Avem o democratie in care sa guvernam cu ordonante de urgenta a devenit o practica normala. O democratie care nu doreste sa fie realmente parte din luarea celor mai importante decizii ale UE.

Avem nevoie de o forta politica sa militeze pentru statutul de drept. UDMR va fi intotdeauna o platforma bazata pe dialog. Indiferent daca suntem in opozitie sau la guvernare, trebuie sa fim permanent in dialog."

11.20Laurentiu Stefan, consilierul presedintelui Iohannis: "Imi doresc, presedintele Iohannis isi doreste acest lucru, ca toata energia sa se transforme in zilele, lunile si anii viitori in proiecte pentru Romania si pentru cetatenii acestei tari. Romania are nevoie, astazi, mai mult ca oricand, de partide puternice. Prin partid puternic nu inteleg insa un partid unde liderul sau este puternic, ci un partid unde democratia interna este reala, unde exista dezbatere, unde toate resursele valoroase ale partidului sunt folosite la potentialul lor maxim. Un partid puternic intelege preocuparile, grijile, nevoile si aspiratiile electoratului sau si raspunde articuland programe si politici publice eficiente si responsabile.

Un partid puternic ofera in acelasi timp cetatenilor o viziune pentru Romania, arata clar de ce vrea puterea si ce va face cu ea, un partid puternic va convinge imediat ca exercita puterea nu pentru liderii sai sau pentru apropiatii lor, ci pentru cetateni si comunitatile lor, pentru a intari postura Romaniei in plan regional, european si in lume".

11.15 Si-a sustinut discursul secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White: "Cand am aterizat la Bucuresti, un bun prieten mi-a spus ca nu s-a mai intamplat in politica romaneasca ca un partid sa depuna motiune de cenzura impotriva propriului guvern. I-am raspuns ca acest lucru nu s-a mai intamplat nicaieri in lume. Acest guvern socialist este demn de Cartea Recordurilor in materie de politica gresita si politicieni nereusiti. In cinci luni de guvernare, singura lor realizare o reprezinta cele mai mai mari proteste anti-guvernamentale din 1989 incoace. Si va fi guvernul cu cea mai scurta durata de viata din istoria recenta a UE. Nu mai e nevoie sa spun din nou ca acest lucru va fi din cauza propriului partid. Intr-adevar, acest guvern bate toate recordurile, dar cel mai important este faptul ca este rau pentru Romania si este rau pentru UE".

11.05 Au inceput lucrarile congresului cu intonarea imnului national al Romaniei si a imnului Uniunii Europene. Amfitrion este Ioan Balan de la PNL Suceava, favorit la un loc de vicepresedinte regional. Au fost anuntati 3100 delegati prezenti, multi aflandu-se inca in curtea de la Romexpo.