SUPERrelativele Haute Culture va propune o re-vizitare a patriotismului nostru. Ia sa vedem noi cum stam la capitolul patrimoniu cultural. Cat de bine intretinut este / care este valoarea lui reala. Ce-am facut noi, cetateni, autoritati cu Mandriile noastre nationale. Incepem cu Monumentul triumfal de la Adamclisi sau Tropaeum Traiani. La 60 de kilometri de Constanta. Exista ruine ale monumentului, dar nu avem planuri, fotografii sau alte marturii grafice privind monumentul. Nici pe vremea lui Traian nu exista aparatul de telefon, camera video, mobilul cu camera incorporata.Legenda spune ca a fost construit in cinstea imparatului Traian, ca omagiu adus pentru infrangerea dacilor de catre romani din anul 102. In fapt, monumentul pe care-l admiram astazi este o reconstituire, imaginara, deci, din anul 1977.Cititi argumentatia.

Adamclisi Haute CultureFoto: Haute Culture

Astazi, monumentul de la Adamclisi. Inaltime = 39 de metri, forma circulara, diametru de 38 de metri. Nucleul cilindric: 12, 6 metri inaltime si un diametru de 31 de metri.

S-au stabilit ca vechi 48-49 metope, scene din timpul luptelor, si 23 creneluri. O inscriptie cu datare incerta, conduce catre ideea monumentului ca fiind dedicat victoriei lui Traian. In orice caz, Adamclisi a avut varii momente de inflorire, dar in 587 a fost distrusa de avari.

Adamclisi a stat in adormire-paragina pana prin anii 1880, vestigiile au fost descoperite de un neamt Moltke si de Grigore Tocilescu, care a facut cercetari ale monumentului. Paragina a continuat pana la redesteptarea de dupa anii 1970.

Originea monumentului? Greu de precizat, atata timp cat nici istoricii nu i-au facut o atribuire. Ba getica, ba tracica, ba chiar si persana. Fiecare din atribuire arunca in derizoriu semnificatia privind Adamclisi ca forma de celebrare a victoriei lui Traian. Chiar geto-dacii de pe metope par a fi, mai degraba, barbari.

Ceausescu&Protocronismul l-au facut Monument Triumfal. Anul 1977 al reconstituirii. Suntem in plina dictatura a lui Ceausescu si, mai ales, in plin protocronism. Ce-nseamna dictatura? Un intreg sistem social-politic in slujba unui grup/familii. Ce este protocronismul? Un profesor universitar Edgar Papu, printre altii, ¬a inventat¬ radacinile geto-dace unice, curate ale romanilor, si a creat premizele false de inrudiri ale lui Nicolae Ceausescu. Cu Burebista, Decebal, Mihai Viteazu si ceilalti eroi ai istoriei romanesti. Scopul? Nicolae Ceausescu este si el unic si singurul fiu al patriei ales sa ne conduca.

Adamclisi este un monument al triumfului dictaturii personalitatii lui Ceausescu, mai mult, decat unul al lui Traian. Adamclisi nu exista, Adamclisi a fost inventat cand trebuie.

HAUTE CULTURE SPUNE: Adamclisi este un loc in care poti tine o lectie de istorie. Da, despre felul in care mintea noastra romaneasca isi inventeaza mitologii.