Pentagonul va testa saptamana viitoare interceptarea unei rachete balistice intercontinentale, tipul de racheta cu care Coreea de Nord cauta sa se doteze, relateaza AFP.

Testul este programat pentru marti, a informat vineri Missile Defense Agency, din subordinea Pentagonului.

Testul va implica lansarea unei rachete de tip intercontinental din Insulele Marshall, in Oceanul Pacific, scrie Agerpres. Aceasta racheta tinta va trebui sa fie oprita de o racheta interceptoare trasa de la baza Vandenberg din California a US Air Force.

Testul trebuie sa permita masurarea eficientei sistemului de aparare antiracheta impotriva rachetelor intercontinentale.

Ultimul test, din 2014, a fost reusit, dar precedentele trei au esuat.

Potrivit Pentagonului, interceptarea unei rachete intercontinentale este un proces extrem de complex care se traduce prin a opri o mine cu o alta minge.

Sistemul se bazeaza pe radare si alti senzori repartizati in lumea intreaga si pe sateliti pentru a detecta tirurile de racheta inamice. Apoi o racheta interceptoare distruge racheta tinta in spatiu, prin forta energiei sale cinetice.

Coreea de Nord si-a inmultit in ultima vreme testele balistice pentru a ajunge sa se doteze cu o racheta nucleara intercontinentala capabila sa loveasca Statele Unite.

Expertii sunt de parere ca ar putea realiza acest lucru in cativa ani.

Rachetele interceptoare ale rachetelor intercontinentale, aflate la baze din Alaska si California, sunt o marfa rara si costisitoare pentru Pentagon.

Numarul era 36 la sfarsitul lui 2016 si urmeaza sa creasca la 44 pana in decembrie 2017, potrivit datelor centrului de studii CSIS de la Washington.

Aceste interceptoare ofera o aparare limitata impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune ale Coreii de Nord si posibil ale Iranului. Sunt insa reduse numeric pentru a contracara rachetele ce ar fi lansate in cazul unui razboi nuclear cu mari puteri ca Rusia si China.

La instalarea sa la Casa Alba in ianuarie, Donald Trump a promis sa investeasca in rachetele antibalistice pentru a contracara amenintarile nord-coreene si iraniene.