Presedintele Iohannis va participa la Bruxelles joi, 25 mai, la reuniunea sefilor de stat si de guvern ai statelor membre NATO, potrivit unui comunicat. Cu ocazia inaugurarii noului sediu NATO, Iohannis "va pleda si pentru mentinerea unitatii de actiune aliate fata de Rusia", potrivit sursei citate. Va fi prima intalnire a liderilor europeni cu noii presedinti alesi in SUA si Franta.

Iohannis va prezenta evolutia principalelor proiecte pe care Romania si le-a asumat dupa Summitul NATO de la Varsovia de anul trecut: incadrarea si operationalizarea brigazii multinationale de la Craiova, cu participarea militarilor din alte state membre NATO; planificarea de exercitii multinationale de amploare; sporirea prezentei navale NATO in Marea Neagra; obtinerea unei prezente aeriene aliate consistente pe teritoriul Romaniei. De asemenea, 120 de militari romani participa la prezenta inaintata a NATO din Polonia, in cadrul structurii conduse de SUA.

Iohannis va prezenta si decizia Romaniei de a aloca 2% din PIB pentru aparare si va sustine cresterea rolului NATO in combaterea terorismului, in domenii in care poate aduce valoare adaugata.

De asemenea, presedintele va sustine consolidarea posturii de descurajare si aparare a NATO in flancul estic, conform angajamentului aliat asumat la Summitul de anul trecut.

In marja Reuniunii, Iohannis va avea o intalnire bilaterala cu presedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Cu ocazia summitului, la Bruxelles vor fi inaugurate monumentele dedicate Articolului 5 NATO (care prevede solidaritatea statelor membre) si Zidului Berlinului.