"Chiar daca va suparati, e nevoie sa va recastigati credibilitatea. Pe drept sau pe nedrept, aceasta s-a erodat. Trebuie apoi sa va cultivati clientii. Numai din schimburi valutare nu aveti cum sa va faceti profiturile. Trebuie sa dati credite. Si asta in conditii de prudenta. Si asta inseamna sa stiti sa va apropiati de clienti. Nu trebuie mangaiat pe crestet, dar nici sa-i intoarceti spatele. A cultiva clientul inseamna benevolenta, inseamna negociere...", a declarat luni Guvernatorul BNR Mugur Israescu in cadrul Forumului Pietei Financiare, organizat de Asociatia Romana a Bancilor, eveniment la care a participat si prim-ministrul, Sorin Grindeanu.

Imagine de la conferinta de luniFoto: Hotnews

Ce a mai declarat luni Isarescu:

  • Legat de curatirea portofoliilor: Supravegherea a fost suficient de aspra ca sa solicita aceasta curatenie.  De la peste 20% am ajuns la 6%, adica la nivel european. Comisia Europeana a organizat un seminar dedicat modului in care am reusit aici sa reducem stocul de neperformante.
  • Nu va culcati pe o ureche ca asa e peste tot in lume. A fost, e adevarat, o perioada grea, in care sistemele bancare au fost criticate. Onorabilitatea functiei de bancher este foarte importanta si ea trebuie recastigata si intarita. N-a fost un semn buna ca noi sa devenim principalul finantator al Institutului Bancar. Cand am pornit, eram 50-50%.
  • Educatia financiara trebuie sa inceapa chiar cu noi. Cu omul Dvs de la ghiseu. Care trebuie si educat si mai bine platit. Daca el este supraincarcat si prost platit, ce imagine trimite el in exterior.
  • Trebuie apoi sa va cultivati clientii.Numai din schimburi valutare nu aveti cum sa va faceti profiturile. Trebuie sa dati credite. Si asta in conditii de prudenta. Si asta inseamna sa stiti sa va apropiati de clienti. Nu trebuie mangaiat pe crestet, dar nici sa-i intoarceti spatele. A cultiva clientul inseamna benevolenta, negociere...
  • Populatia e indatorata, chiar supraindatorata, iar directia pare a fi clara: finantarea IMM-urilor, dar acestea sunt sub-capitalizate. Regulile fiscale trebuie sa fie cat mai clare.
  •  Expansiunea creditului in conditii de prudenta este o treaba extrem de complicata. Si asta e problema principala pentru urmatorii ani a sistemului bancar.
  • O alta problema: iesiti din zona litigiilor in instanta! Trebuie sa gasiti metodele de a negocia cu clientii in interiorul bancii. Am creat Institutul Bancar Roman si l-ati lasat deoparte. Acum aveti vehicol si pentru negociere. Folositi-l!
  • Bancuile trebuie sa negocieze cu clientii! Trebuie sa ne asezam impreuna ca sa clarificam, d-le prim-ministru cu privire la cadrul legal al activitatii bancare ca sa nu intram in probleme. Europa se transforma si sunt cateva lucruri care trebuie clarificate. Cine se ocupa de protectia cumparatorului de servicii financiar-bancare? Tarile in care bancile centrale se ocupa de protectia consumatorului sunt cele in care acestea nu se ocupa de supravegherea bancara. ​
  • As vrea apoi sa amintesc cateva lucruri. Unul este ca depasirea crizei s-a facut fara ca vreo banca sa apeleze la ajutoare fiscale. In ciuda acestui adevar auzim cum au fost ajutate. In Romania, numai actionarii au majorat capitalul bancilor. Aici trebuie o judecata corecta  cu privire la dorinta aceasta de a avea mai multe banci cu capital romanesc. Avea capitalul romanesc destula forta pentru a acoperi o eventuala pierdere a solvabilitatii? La o intalnire a ARB ati subliniat ca aveti lichiditate cat cuprinde. Bancile din Romania ar putea fi exportatoare de capital. Dar avem ce finanta  si in tara.

Stirea se actualizeaza