Haute Culture va prezinta interviul cu Agnes Martin Lugand. Fericirea data de lucrurile simple, de fiecare zi. Cum e sa citesti si sa bei cafea ca sa fii fericit? De ce sampania lui Agnes este amara? GiftBooks.ro impreuna cu Editura TREI va ofera un numar limitat de exemplare din"Viata e usoara, nu-ti face griji" semnate de autor. Comandati cartea cu autograf la GiftBooks.ro. Puteti obtine transport GRATUIT!

Agnes Martin LugandFoto: Editura Trei

Reporter: Ce vrea omul in viata?

Agnes Martin Lugand:Cred ca oamenii isi doresc pur si simplu fericirea. Ceea ce ii poate face fericiti sunt toate micile lucruri cotidiene, ale vietii de zi cu zi. Micile lucruri simple, obisnuite. De fapt, avalansa acestor lucruri mici, de care te bucuri, duce la fericire.

Reporter: Ce e fericirea? Plina de detalii. Dar asta e fericirea?

Agnes Martin Lugand:Cred ca pentru fiecare fericirea inseamna altceva. Fiecare gaseste propria semnificatie in fericire, pentru ca in anumite epoci, in anumite perioade, exista lucruri care pot insemna fericirea. Dar apoi pot sa nu mai insemne asta, sa insemne ceva contrar. Cred, de asemenea, ca fericirea este un lucru la care trebuie sa lucrezi. Pe mai multe paliere. Fie prin ceea ce faci, fie prin intalnirile pe care le ai.

Reporter: De ce e "viata usoara"?

Agnes Martin Lugand:Tocmai. Viata nu este usoara. Am ales acest titlu pentru cartea mea, tocmai ca o provocare, pentru ca am vrut ca personajul meu sa aiba un fel de leitmotiv, un fel de mantra. Sa-si spuna: “Viata e usoara, nu-ti face griji!” si asta sa fie motivatia ei pentru toate provocarile prin care trece in ziua respectiva. Ceva care sa o ajute sa se trezeasca dimineata si sa ia viata de la capat.

Reporter: De ce trebuie "sa citesti si sa bei cafea ca sa fii fericit"?

Agnes Martin Lugand:Daca am gasit acest titlu pentru cartea mea este pentru ca acestea sunt doua lucruri care-mi plac mie: imi place sa citesc si sa beau cafea. Dar cred ca fiecare are propriile lui placeri, propriile lui momente. Fiecare are reteta proprie pentru fericire. Poate unii sunt fericiti daca merg la piscina si beau ceai. E un fel de declinare a fericirii in functie de fiecare, in functie de placerile fiecaruia.

Reporter: Cine asteapta? Cine este asteptat? Asteptarea. Cum o definim?

Agnes Martin Lugand: Fraza care are legatura cu asteptare este legata de personajul din carte. Cea care asteapta este Ea. Este personajul care fuge dupa timp, pentru ca ea ii uita pe ceilalti, ii face sa astepte pe ceilalti. Ea nu are niciodata timp pentru ea insasi. N-are timp nici pentru ceilalti. N-are timp pentru familia ei, pentru prieteni. N-are timp nici pentru barbatul de care, pana la urma, se indragosteste.

Reporter: Inteleg, de fapt, ca Viata este complicata. Cartile sunt formule literare de supravietuire intr-o lume complicata.

Agnes Martin Lugand: Procesul de lectura este foarte important, pentru ca trebuie sa-ti faca bine. Asta-i scopul. Orice ai citi. Poti sa citesti romane, romane politiste, poti sa citesti eseu, poti sa citesti biografie. Lectura te poate scoate din viata ta, care poate sa fie complicata, din problemele tale de zi cu zi. Lectura este un fel de trecere in alta lume care te poate ajuta sa scapi de complicatiile propriei tale vieti.

Reporter: Formulele propuse in romanele tale sunt formule de a trece mai departe, oricare ar fi piedicile puse in viata reala.

Agnes Martin Lugand:Este ceea ce cred cu tarie. Intotdeauna stiu ca mergem undeva, intotdeauna stiu ca exista o evolutie si o schimbare in noi. Ceea ce ma intereseaza in romanele mele este sa fac personajele mele sa progreseze. Intotdeauna le fac sa plece de la un punct de pornire, care este o situatie dura, complicata si sa ajunga in alta parte, unde se vor cunoaste si sa ajunga sa se simta mai bine. Sa faca ceva cu ele insele.

Reporter: Cum scrii? Bei vin sau doar cafea? Cum inchei procesul creativ? Bei o sampanie sau fugi de carte si de orice ispita?

Agnes Martin Lugand: Eu scriu band foarte multa cafea. Atunci cand intru in faza de scris ma trezesc la 5:30 dimineata. Trebuie sa beau foarte multa cafea in timpul intregii zile de scris. E ca un drog. Cand termin romanul, beau, intr-adevar, sampanie. Dar are un gust trist. Pentru ca incetez sa mai traiesc alaturi de personajele mele. Trebuie sa le spun: “la revedere”. Chiar daca am o satisfactie pentru ca am terminat romanul, este trista. Beau o cupa de sampanie, dar are un gust putin amar.

Reporter: Ce cautam ca oameni? Libertate sau stabiliate?

Agnes Martin Lugand:As spune ca libertatea. Pentru ca a avea libertatea inseamna a avea o stabilitate cu tine insuti. Stabilitatea de a sta fata in fata cu sine insusi. Aceasta miscare a libertatii te face un om mai stabil, te face sa fii mai impacat cu tine insuti. Sa ajungi la sentimentul de pace fata de propria persoana.

VIDEOinterviul aici:

https://www.youtube.com/watch?v=bOgdjRrjltY&feature=youtu.be

GiftBooks.ro impreuna cu Editura TREI va ofera un numar limitat de exemplare din"Viata e usoara, nu-ti face griji" semnate de autor. Comandati cartea cu autograf la GiftBooks.ro. Puteti obtine transport GRATUIT!