IPS Teodosie "sa fie tinut la pastrama"- cere DNA. Haute Culture explica expresia romaneasca - Hotnews Mobile
1 € 4,6228 1 USD 3,9370marţi 22 mai 2018

IPS Teodosie "sa fie tinut la pastrama"- cere DNA. Haute Culture explica expresia romaneasca

de Eugen Istodor Miercuri, 17 mai 2017, 18:56
- a A+
Imagine
DNA cere arest la domiciliu pentru Arhiepiscopul Tomisului , Teodosie, pentru incalcarea termenilor controlului judiciar. Romanul ar spune: "Teodosie sa fie tinut la pastrama". Haute Culture explica care este originea acestei expresii romanesti.Expresia se gaseste la Creanga: 

"Pasol na turbinca, Vidma! Si de-acum, nici mai spun lui Dumnezeu despre tine, hoanghina batrana ce esti! Tu si cu Talpa-iadului sunteti potrivita pereche. Imi vine sa va rup cu dintii de bunisoare ce sunteti. Am sa te tin la pastrama, hat si bine! De-acum in turbinca au sa-ti putrezeasca ciolanele. Ha, ha!"

"Te tin la pastrama"= pus la pastrare, sub paza. Cuvantul "pastrama" vine din turca si greaca si numeste o forma de conservare pe termen lung a carnii de oaie, de capra, de porc, de gasca, prin sarare, afumare si condimentare. Este o deosebire fata de "A face (pe cineva) pastrama = a bate foarte tare (pe cineva), a se face pastrama = a slabi foarte tare, a pune la pastrama = a ucide; a distruge.

8632 de afisari


Ptiu drace!
vio7 [utilizator], Miercuri, 17 mai 2017, 19:54
+7/7
Nu e bine cu ''pastrama'' in post,bre,ne bate Dumnezeu!Pe noi...ca pe ei nu-i vede...e de la aur...bate soarele si straluceste in ochiul cel neadormit al lui Dumnezeu!:))))
Sarare, afumare, condimentare
Sati [utilizator], Miercuri, 17 mai 2017, 19:27
+6/6
sau exorcizare.
inca 4 comentarii comenteaza