Magnetii artistici de frigider ai lui Dan Perjovschi. De la Sandwich la Mountains of shit. videoReportaj Haute Culture - Hotnews Mobile
1 € 4,6228 1 USD 3,9370marţi 22 mai 2018

Magnetii artistici de frigider ai lui Dan Perjovschi. De la Sandwich la Mountains of shit. videoReportaj Haute Culture

de Monica Stoica, Eugen Istodor Joi, 11 mai 2017, 19:15
- a A+
Imagine
 Perjovschi care deseneaza pe Tate, Moma si unde vrea muschii lui artistici, expune la Sandwich, o cosmelie de table. "E tare, e diferit!" Perjo a pus niste magneti de frigider pe tabla ruginita. El ii spune arta! Si e arta. A adunat magneti de la prieteni, teoreticieni de arta si i-a lipit de cosmelie , la capat de Bucuresti, langa Combinatul Artistilor Plastici.Perjo e tipul acela cu omuleti insirat i pe toti peretii marilor muzee si galerii din lumea intreaga si implicat in toate revolutiile romanilor. Desenul lui e simplu? Te tampesti de ras. Te ia cu fior existential. E filosoful nostru cu creion. Perjo ne explica in reportaj. Vezi VIDEO. Galeria Sandwich are pereti de tabla. Se afla intre doua garaje. Logic, Perjovschi a umplut tabla& rugina cu magneti de la Tate si MoMa, tata si mama artei muzeale. De la New York si Londra, pe tabla ruginita din Romania. Undeva prin spatele Casei Scanteii. Pe un magnet scrie : Contemporary art hates you. Pe alt magnet: "munti de cacat/mountains of shit" Arta contemporana iti cere sa bagi un ochi frivol si nostalgic. La ce folosesc magnetii de pe tabla garajului lui Perjovschi? Sunt mici ancore in harta lumii pe care ochiul tau a reflectat-o. Perjovschi iti arata pe peretii cu magneti arta-amalgam, arta pe shuffle. Sa intri in galeria Sandwich e ca si cum ai accesa un creier pus la electrozi, sa-i testezi memoria. Pe magneti sunt orasele in care ai fost, figurile istorice pe care le stii, pictori celebri, chiar legaturile de ceapa si un porc roz. Perjovschi povesteste de mica magnetica Casa a Poporului-suvenirul gigant oferit de fostul regim. Casa Poporului pe magnet arata trivial. Stirbeste Casei grandoarea. Casa are complexul micimii. E marfa de consum. In fapt, tot ce se vede pe magneti e trivia: imagini idilice, yacht-uri pe valuri, lumini fosforescente, artihitecturile functionale, catedralele transilvanene. Magnetul e suvenirul sclipitor, care comprima un oras intreg, il face mic, il poti purta la buzunar.

5043 de afisari


ba din contra
dan perjovschi [anonim], Vineri, 12 mai 2017, 3:33
0/0
nu sint magnetii mei. o mare parte sint trimisi de unele din cekle mai importnate muzee din lume. altii de curatori sau artisti prieteni din Dakar in Vilnius.
O alta parte sint magneti produsi de artisti, ala cu artisti si a treia pentru turisti.
Toata lumea (plus lumea artrlor) a intrat in Sandwich. Daca te uiti si citesti Roma, Eindhoven, Vienna, Valencia, Londra sau alte 50 de orase poate-ti aduci aminte de vizita ta acolo sau te gindesti cuym ar fi daca . ai merge acolo. Proiectul meu nu este desre violenta-audienta ci despre nostalgia calatoriei si a libertatii care ti-o permite.
casa
asaaaasas [anonim], Vineri, 12 mai 2017, 13:23
0/0
poporului arata trivial oricum, inca un mare kitsch de care ar trebui sa ne fie rusine
comenteaza