Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt asteptati astazi la urne, incepand cu ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei), in primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica. Batalia se da intre centristul Emmanuel Macron si presedinta Frontului National Marine Le Pen, dar ecartul dintre primii patru candidati este mic.Turul doi este programat pe 7 mai.

Marine Le Pen si Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

----------------------------

UPDATE 21:47: Candidatul dreptei, Francois Fillon, si cel al stangii, Benoit Hamon, si-au anuntat sprijinul pentru Emmanuel Macron in turul al doilea al alegerilor.

UPDATE 21:15: Sondaj Kantar: Macron si Le Pen merg in turul al doilea, dupa ce fiecare a obtinut cate 23% din voturi (Reuters).

UPDATE 21:05: Al treilea sondaj care indica o finala Macron - Le Pen: Emmanuel Macron - 23,7%, Marine Le Pen - 21,7% (sondaj Ipsos citat de Reuters).

UPDATE 21:00: Un alt sondaj citat de televiziunea belgiana il indica pe Emmanuel Macron castigator cu 23%, iar pe Marile Le Pen pe locul al doilea, cu 22,5%. Fillon, pe locul al treilea, cu 20%.

UPDATE 20:00:Sectiile de vot in marile orase se inchid peste o ora, la ora Romaniei 21:00 (20:00 ora locala). In localitatile mici, sectiile s-au inchis la aceasta ora.

UPDATE 18:30: Prezenta la urne pana la ora locala 17:00 (18:00 ora Romaniei) a fost de 69,42%, in usoara scadere fata de primul tur al prezidentialelor din 2012, cand s-a inregistrat o prezenta de 70,59% pana la aceeasi ora.

UPDATE 17:55: Emmanuel Macron (cu 24% din voturi) si Marine Le Pen (cu 22%) sunt candidatii care vor merge in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta, arata un sondaj realizat duminica, la iesirea de la urne, dat publicitatii de televiziunea belgiana RTBF. Francois Fillon este pe locul al treilea, cu 20,5%, iar Jean-Luc Mélenchon pe locul al patrulea, cu 18% din voturi.

UPDATE 17:07: Cateva sectii de votare - din Besançon, Saint-Omer, Haguenau si o sectie din Paris - au fost inchise temporar, din motive de securitate. (Le Parisien)

UPDATE 16.42: Francois Hollande face apel la francezi sa arate ca "democratia este mai puternica decat orice".

UPDATE 16.11: Rezultate in departamentele de peste mari ale Frantei

Melenchon a iesit pe primul loc la St. Pierre si Miquelon, cu 35,45% din voturi, fiind urmat de Marine Le Pen, cu 18,16% si Macron (17,97%), potrivit postului de televiziuneRTBF.

Melenchon a iesit pe primul loc si in Martinica, cu 27,36% din voturi, urmat acest de Emmanuel Macron, cu 25,53%, si Francois Fillon, 16,85%.

In Guyana, Melenchon a castigat cu 24.72% din voturi, insa la mica distanta de Marine Le Pen, care a adunat 24.29% din voturi. Emmanuel Macron este al treilea, cu 18,75%.

In Guadelupa, Macron este pe primul loc, de data aceasta, cu 30.32% din voturi. Melenchon este pe locul al doilea, cu 23.99%. Francois Fillon completeaza „podiumul”, cu 14,87%.

UPDATE 14.52 Francezii aflati in strainatate se plang de timpii mari de asteptare in fata sectiilor de votare, arataLe Monde. Astfel, in Melbourne (Australia) si in Londra (Anglia), alegatorii asteapta si cate trei -patru ore inainte sa poata vota.

¬De la 3 pana la 4 ore de asteptare in Melbourne, o singura urna pentru toti francezii din regiune. Multi s-au descurajat si au abandonat¬

¬Dragi jurnalisti, sunt pe cale sa votez in Londra - dupa mai bine de doua ore si jumatate... Este inacceptabil! Toata lumea de aici este furioasa pe organizarea de toata jena. Asa de prost au fost organizate alegerile in toate orsele straine? Al vostru¬.

UPDATE 13.20Autoritatile franceze au anuntat duminica dimineata evacuarea unei sectii de vot din localitatea Besancon, situata in apropiere de Dijon. Potrivit primelor informatii, autoritatile au decis sa evacueze sectia dupa ce un autovehicul furat a fost abandonat in apropiere, acesta avand inclusiv motorul pornit, transmite Reuters, scrie News.ro.

UPDATE 13.10Prezenta la vot este de 28,54%, la ora pranzului, a informat Ministerul de Interne din Franta, potrivitLe Monde. Exista o usoara crestere fata de rata de participare la vot din anul 2012, cand la aceeasi ora, prezenta la urne era de 28, 29%. Ministerul va comunica o noua rata de participare partiala la ora 17.00.

UPDATE 12.55: Presedintele Frantei, Francois Hollande, si-a votat succesorul.

UPDATE 12.30 Principalii candidati la functia de presedinte al Frantei, Marine Le Pen si Emmanuel Macron, au votat deja.

UPDATE ORA 9.20. S-au deschis urnele. Francezii au inceput sa voteze.

Dintre cei aproape 47 milioane de francezi asteptati la urne, 119.773 sunt inscrisi pe listele electorale din Statele Unite, informeaza AFP.

Cei patru favoriti ai scrutinului sunt Marine Le Pen, 48 de ani (Frontul National, extrema dreapta), Francois Fillon, 63 de ani (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron, 39 de ani (En marche!, centru), Jean-Luc Melenchon, 65 de ani (La France insoumise, stanga radicala).

Ceilalti sase candidati sunt suveranistii Nicolas Dupont-Aignan, 56 de ani, Jacques Cheminade, 75 de ani, si Francois Asselineau, 59 de ani, trotkistii Nathalie Arthaud, 47 de ani, si Philippe Poutou, 50 de ani, si deputatul si fostul cioban Jean Lassalle, 61 de ani.

Un sondaj realizat intre 20 si 21 aprilie, de BVA, citat de Reuters, arata ca Emmanuel Macron si lidera extremei drepte Marine Le Pen sunt cotati amandoi cu 23 la suta din intentiile de vot si ar urma sa se califice in turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta.

Potrivit aceluiasi sondaj, candidatul extremei stanga Jean-Luc Melanchon l-a depasit pe conservatorul Francois Fillon.

Pana vineri, candidatul dreptei Francois Fillon a fost pe locul trei in sondaje, in ciuda scandalului legat de angajarea fictiva a sotiei sale. Acesta a fost criticat ca a facut remarci sexiste in cadrul unei emisiuni, dupa ce a sugerat ca jurnalista care il intervieveaza nu este la curent cu opiniile sale din campanie pentru ca a fost in concediu de maternitate.

Si Marine Le Pen are propriile probleme. Procurorii francezi au cerut Parlamentului European sa ii ridice imunitatea acesteia, intr-un nou dosar legat de suspiciuni de angajari fictive ale unor asistenti parlamentari ai Frontului National.

Mai exact, anchetatorii incearca sa stabileasca daca Frontul National a organizat un sistem pentru remunerarea cadrelor formatiunii sale cu fonduri publice UE, prin intermediul unor contracte de asistenti parlamentari.

Pe de alta parte si Emmanuel Macron a fost nevoit la un moment dat sa respinga acuzatiile ca ar fi avut o relatie extraconjugala cu un barbat.

La trei zile dupa atentatul de pe Champes Elysees, 50.000 de politisti si 7.000 de militari sunt mobilizati penutru asigurarea bunei desfasurari a scrutinului.