Cel putin 140 de soldati si-au pierdut viata, vineri, intr-un atac lansat de militantii talibani imbracati in uniforme ale armatei afgane asupra unei baze miliare din apropierea localitatii Mazari Sharif, situata langa granita cu Uzbekistan. De asemenea, este vorba de cel mai sangeros atac care a zguduit vreodata o baza militara din Afganistan, scrie Reuters, potrivit News.ro.

Intre timp, multi alti soldati afgani au fost raniti in atac, iar oficialii avertizeaza ca numarul mortilor ar putea sa fie mai mare de 140 de militari.

Amintim ca primul bilant oficial indica peste 50 de morti si 76 de raniti, dupa ce militantii talibani si-au fortat cu rachete intrarea in baza militara, inainte de a deschide focul in moscheea unde soldatii afgani participau la rugaciunea de vineri.

Washingtonul a anuntat anterior ca ar fi vorba de peste 50 de morti, dar niciun soldat al coalitiei nu a fost vizat in atacul taliban din Mazari Sharif.

NATO a desfasurat de-a lungul timpului mai multi soldati la aceasta baza militara, pentru a ajuta la antrenarea fortelor afgane din provincia Balkh.

Potrivit oficialilor, atacul taliban a durat peste patru ore, pentru ca militantii purtau haine ale soldatilor afgani si erau greu de identificati in lupta.

”Au fost zece atacatori, doi s-au aruncat in aer si opt au fost ucisi de catre fortele de securitate afgane”, a declarat consilierul Zabihullah Kakar.

Un purtator de cuvant al talibanilor a sustinut ca peste 100 de soldati afgani au murit in atacul de la Mazeri Sharif, care ar fi o razbunare pentru uciderea mai multor lideri talibani in nordul Afganistanului.

Provincia Balkh este considerata drept una dintre cele mai sigure din Afganistan.