7 turisti, desprinsi de un grup de 50 de persoane, au fost surprinsi, sambata, de o avalansa, pe un traseu din Muntii Retezat, din judetul Hunedoara. Doi copii, cu varste de 12 si 14 ani, care au fost loviti de pietre in timpul avalansei au murit. Restul turistilor au fost preluati de salvamontisti si sunt in drum spre Cabana Gentiana, potrivit News.ro.

Ora 19:20:Salvamontistii care au urcat pe munte, in Retezat, pentru a-i ajuta pe turistii surprinsi de avalansa, sambata dupa-amiaza, s-au intalnit cu acestia si confirma decesul celor doi copii de 12 si 14 ani, informeaza News.ro.

Concret, sapte turisti au fost surprinsi de avalansa, si nu cinci, cum se crezuse initial, iar acestia erau desprinsi dintr-un grup mai mare de 50 de persoane.

La ora transmiterii acestei stiri, toti turistii sunt in drum spre Cabana Gentiana.

Ulterior, echipele de interventie vor merge pana la locul avalansei pentru a recupera cele doua trupuri, operatiunea fiind de durata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

„Ne-am lamurit si noi, dupa ce am discutat cu cei din grup. Au fost sapte persoane desprinse din grupul de 50 care au fost surprinse de avalansa. Dintre cei sapte, trei au scapat teferi, fara nicio leziune, doi au rani usoare, cateva zgarieturi, iar doi copii au decedat. Cu totii au experienta montana si erau bine echipati”, a mai spus Bodean.

Seful Salvamont Hunedoara a adaugat ca cei doi copii care au murit in urma avalansei, un baiat si o fata, au fost lasati pe munte deoarece grupul de 50 de persoane nu a avut cum sa ii coboare.

Ora 17:10: Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), a declarat, sambata, pentru News.ro, ca, din cauza vremii, nu a putut trimite un elicopter in zona avalansei din Retezat.

"Din cauza vremii nefavorabile, nu am putut trimite un elicopter in zona avalansei din Retezat", a declarat Raed Arafat, precizand ca, in acest moment, nu exista o confirmare oficiala privind decesul celor doi copii care ar fi fost prinsi sub zapada.

Ora 16:10: Seful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, la Digi 24: "Grupul a fost constituit din 51 de persoane. Si-au declansat singuri avalansa. Responsabilul va plati cumva. Am dat presei anunturi de risc mare de avalansa in Retezat, dar nu s-a tinut cont de avertizarile noastre."

Claudiu Iacob, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara, a declarat pentru News.ro ca pina la ora actuala nu exista certitudinea decesului celor doi copii, acest lucru fiind precizat doar in apelul facut la 112 de catre ceilalti trei turisti surprinsi de avalansa din Muntii Retezat.

"Este vorba despre doi copii, unul de 12 si altul de 14 ani, care au fost izbiti de pietre in timpul avalansei, ei fiind insotiti de trei adulti care au sunat la 112 si au spus ca cei doi copii sunt morti. Turistii se indreptau spre Varful Peleaga, din Retezat", a declarat Iacob, care a spus ca deocamdata nu se stie de unde sunt cei cinci turisti.

Purtatorul de cuvant al ISU Hunedoara a mai spus ca nu se stie care este starea victimelor, si nici nu este confirmat pana acum ca cei doi copii sunt morti, adaugand ca echipele de salvare estimeaza ca vor ajunge in aproximativ doua ore la locul producerii avalansei.

Potrivit ISU Hunedoara, spre locul interventiei se deplaseaza echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeriei Montane, ISU Hunedoara cu doua autospeciale, dintre care una de transport personal si victime multiple, precum si echipaje ale Politiei. Elicopterele apartinand punctelor de operare Targu Mures si Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu.

Potrivit specialistilor, in muntii Retezat sunt posibile avalanse in golurile alpine de sub Varful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Varful Retezat pe traseul marcat cu banda rosie. De asemenea, exista risc de avalansa pe Valea Berbecilor, sub Varful Peleaga.