Ministrul Finantelor: De anul viitor raman doar doua contributii: CAS si CASS, in sarcina angajatului / Sarcina fiscala pentru activitati independente creste cu 25% - Hotnews Mobile
1 € 4,6474 1 USD 0,9335miercuri 25 apr 2018

Ministrul Finantelor: De anul viitor raman doar doua contributii: CAS si CASS, in sarcina angajatului / Sarcina fiscala pentru activitati independente creste cu 25%

de R.M. Vineri, 21 aprilie 2017, 16:12
- a A+
Imagine
Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat vineri, pentru capital.ro , ca, incepand cu anul viitor, vor exista doar doua contributii, respectiv CAS si CASS, care vor fi trecute in sarcina exclusiva a angajatului.Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor fi reduse la 35%, de la 39,25% si vor fi datorate exclusiv de angajat.

"Modificam sarcina fiscala a obligatiilor privind contributiile sociale datorate de angajat si angajator, in sensul preluarii in totalitate de catre angajat. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS si CASS in cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente. Respectiv CAS-ul se va plati fie la bugetul asigurarilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel putin egala salariului minim pe economie. CASS-ul se va plati la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numarul de activitati desfasurate", a declarat, pentru capital.ro, ministrul Finantelor.

Acest lucru va aduce o majorare a sumelor minime datorate la stat cu 25% si eliminarea plafoanelor maximale de plata pentru activitati independente.

Astazi, baza lunara de calcul nu poate fi mai mica decat echivalentul reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, in vigoare in anul pentru care se efectueaza definitivarea contributiei,mai mare decat echivalentul de cinci ori acest castig, arata capital.ro.

De asemenea, angajatorul nu va mai datora nimic la stat pentru angajat, insa va retine la sursa obligatiile angajatului si le va vira la bugetul de stat.
30341 de afisari


nu se maresc impozitele!!!
tropotaru [utilizator], Vineri, 21 aprilie 2017, 16:30
+18/26
ci doar sarcinile fiscale.
Ce inteleg eu
motanul_gri [utilizator], Vineri, 21 aprilie 2017, 18:29
+17/19
Salariul inscris pe contractul de munca este brutul, Acesta se modifica doar prin act aditional la contractul de munca, in urma unei eventuale negocieri.
Din el se scad apoi contributiile datorate de angajat (5,5% CASS, 10,5% CAS, 0,5% somaj) si impozitul pe salariu. Dupa aceste scaderi, ramane netul pe care il primeste efectiv omul pe card sau cash.

Pe langa astea, firma (nu salariatul) mai plateste si contributile angajatorului (15,8% CAS, 5.2% CASS, 0.5% somaj, 0.85% FNUASS, 0.25% fond garantare creante salariale, plus intr-o cota variabila - cam 1% - fondul de risc si accidente).

Daca aceste contributii ale angajatorului vor fi trecute in sarcina angajatului, atunci automat salariul net (primit efectiv) se va diminua, in conditiile in care brutul (cel inscris in contractul de munca) va ramane constant.

Pentru a nu diminua drastic veniturile salariatilor, probabil se va recurge la obligarea prin lege a firmelor private ca incepand cu 1 ianuarie 2018 sa modifice toate contractele de munca, prin majorarea salariului brut (tarifar, cum se numea candva), in asa fel incat netul sa ramana oarecum constant.

Vad ca oamenii acestia par decisi sa schimbe din temelii intregul sistem fiscal. Sper ca si-au facut bine calculele. Pentru ca daca nu si le-au facut si dau gres, atunci vom fi cu totii in ... pana la gat !!!
inca 49 de comentarii comenteaza