Sari direct la conținut

Ministrul Apararii cere Parlamentului sa aprobe un program de 9,3 miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei. Printre tintele programului: Reluarea achizitiei corvetelor, doar 94 de transportoare blindate si sisteme de rachete pentru aparare anti-aeriana

HotNews.ro
Rachete Patriot pentru aparare anti-aeriana, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Rachete Patriot pentru aparare anti-aeriana, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

​Ministrul Apararii, Gabriel Les, a trimis Parlamentului o scrisoare prin care cere aprobarea unui memorandum privind demararea achizitiilor intr-o serie de programe de inzestrare cu armamente si echipamente, potrivit unui document intrat in posesia HotNews.ro. Printre altele, in memorandumul deja adoptat in Guvern dar nefacut public, este stipulata reinceperea programului de corveta functionala, achizitia a doar 94 de transportoare blindate (dintr-un total de 657 de cate are nevoie Armata), sisteme de rachete antinava, modernizarea blindatelor de lupta MLI-84M „Jderul”. Ca o noutate, cel putin in dezbaterea publica recenta, este demararea achizitiei unui sistem de rachete pentru apararea anti-aeriana si sisteme de arme anti-aeriene pe raza scurta, cu o valoare totala estimata la peste 6 miliarde de euro.

„Programele de inzestrare cu tehnica militara trebuiesc initiate incepand cu anul 2017 si fac obiectul obtinerii aprobarii prealabile a Parlamentului” se arata intr-un document neclasificat transmis de Ministerul Apararii catre Parlament si intrat in posesia HotNews.ro.

Potrivit documentului, resursele financiare pentru programele de inzestrare vizate vor fi alocate in perioada 2017-2026, iar MApN cere aprobarea Parlamentului pentru ca aceste programe depasesc suma de 100 de milioane de euro, asa cum cere legea.

Cel mai mare proiect vizeaza apararea anti-aeriana. Aici MApN vrea sa achizitioneze 7 sisteme de rachete cu bataie mare, 4 pentru fortele Aeriene si 3 pentru Fortele terestre. Costul programului: 4 miliarde de euro.

La acest program se mai adauga si cel pentru apararea anti-aeriana pe raza scurta si foarte scurta (SHORAD si VSHORAD) pentru care MApN vrea sa cumpere 21 de sisteme in valoare de 2,1 miliarde de euro. Intr-o prima etapa, insa, achizitia va viza doar componentele SHORAD si va costa 1,37 miliarde de euro.

Printre altele, este reluat programul corveta multifunctionala, cu aceeasi valoare estimata de 1,6 miliarde de euro precum cel demarat in Guvernul Ciolos, dar anulat in urma cu cateva saptamani de cabinetul Grindeanu. Nu se specifica, insa, acum daca aceste nave vor mai fi construite la santierul Damen din Galati, ca in precedenta hotarare a executivului trecut.

Un alt mare program vizat este cel al transportoarelor blindate, pentru care statul roman a semnat o intelegere cu firma germana Rheinmetall pentru producerea la uzina Moreni a unui transportor dezvoltat in comun. Cu toate acestea, exista zvonuri cum ca Guvernul nu va continua acest plan si ar putea opta sa cumpere un numar mai mic de transportoare „la cheie”, de afara…

In memorandumul trimis in Parlament se detaliaza doar o prima etapa – achizitia a doar 94 de transportoare blindate 8X8 dintr-un total de 657 de cate ar avea nevoie Armata. Valoarea programului ar fi de 370 de milioane de euro.

Ce programe de inzestrare vrea sa deruleze Ministerul Apararii in urmatorii 10 ani:

Corveta Multifunctionala – 1,6 mld euro – 4 corvete cu echipamentele aferente, rachete nava-nava, rachete nava-aer, munitie, criptoare.

– Sisteme de instalatii mobile de lansare rachete antinava (SIML) – 0,2 mld euro – Platforma de lupta complexa, cu posibilitati de descoperire, identificare si nimicirea tintelor navale de suprafata prin intermediul rachetelor anti-nava – un complet de 3 instalatii.

– Modernizare MLI-84M – 0,138 mld euro – 48 de masini de lupta

– Transportor blindat pentru trupe 8X8 si 4X4 – 0,370mld euro – Transportor blindat pentru trupe. Etapa 1: 94 de transportoare din totalul de 657

– Sisteme C4I cu capabilitati de integrare ISTAR – 0,180 mld euro – Sisteme Integrate de Comunicatii si Informatica de Batalion – B/SICIB, Puncte de Comanda de tip Brigada- PCBg si Punct de Comanda de tip Divizie-PCDiv / Etapa 1: acord cadru pentru 7XPCBg, 14xB/SICIB si contract subsecvent pentru 3xPCBg si 6xB/SICIB

– Sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) – 4 miliarde euro – 4 sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Aeriene si a 3 Sisteme rachete sol-aer cu bataie mare HSAM pentru Fortele Terestre

– Sisteme integrat de arme SHORAD-VSHORAD (Etapa 1: componenta SHORAD) – 2,1 mld euro (etapa 1: 1,37 mld euro) – 21 de Sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD / Etapa 1: achizitia echipamentelor SHORAD ale sistemelor integrate

– Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bataie mare – 0,69 miliarde euro – 3 sisteme a 18 instalatii de lansare (54 instalatii de lansare)

Fata de subiectele dezbatute public in ultmii ani, pe lista transmisa Parlamentului nu apar alte programe mari precum o nou achizitie de avioane F-16, elicoptere de atac pentru fortele terestre sau noi elicoptere de transport pentru Armata. Acest lucru nu inseamna, totusi, ca MApN nu poate initia aceste proceduri separat si sa ceara noi aprobari de la Parlament pentru ele.

Contextul legal european in care Armata poate face achizitii mari in domeniul militar fara licitatii

Orice stat membru al Uniunii Europene poate decide sa faca achizitii in domeniul militar prin proceduri specifice diferite de cele ale unor licitatii obisnuite in baza OUG 114/2011, care transpune Directiva 2009/81/CE a Parlamentului European si a Consiliului, si care stipuleaza ca Guvernul are dreptul de a stabili circumstantele si procedurile specifice pentru atribuirea contractelor de achizitie publica in situatiile prevazute de art. 346 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

Articolul 346 din TFUE spune ca orice stat membru poate lua masurile pe care le considera necesare pentru protectia intereselor esentiale ale sigurantei/securitatii sale si care se refera la productia sau comertul cu armament, munitie si material de razboi.

Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
ARHIVĂ COMENTARII
Martinezu • 2017-04-11 11:59:34
Astea sunt echivalentele planurilor de fezabilitate ale autostrazilor. Cat despre ideea unor sisteme antiaeriene, toata stima. e prima data cand se vorbeste de asa ceva.
2 7
donbuni • 2017-04-11 14:09:25
Pretul pentru sistemele antiaeriene este pentru Medium range si nicidecum pentru SHORAD ( short range ). Dar la colegii lui tanti Firea de la MApN merge si asa. Sau mai ales asa.
1 2
simplex1 • 2017-04-11 14:39:42
Cu 9.3 mld. Euro (9.86 mld. dolari) cumparam 1412 rachete intercontinentale LGM-30 Minuteman de 7 mil. $ / unitate cu raza de actiune de 13000 km. (vezi pretul si caracteristicile aici: https://en.wikipedia.org/wiki/LGM-30_Minuteman ) Am dat exemplul de mai sus ca sa vedeti cat de putin costa transformarea armatei romane intr-o forta intr-adevar de temut si care nu ar mai avea nevoie de nici o alianta, NATO sau oricare alta.
7 0
Bogdan_100 • 2017-04-11 16:24:09
De unde crezi tu ca poti cumpara ICBM. daca ar fi fost de vanzare la taraba si Iranul/Pakistanul/India/Korea N le aveau de mult si nu se mai chinuiau sa le fabrice. Preturile din Wikipedia (discutabile) msunt niste costuri ale Armatei SUA nu preturi de vanzare pentru oricine
1 1
Snitzelvienez • 2017-04-11 12:05:30
Daca aceste sisteme anti-aeriene sunt la mana 2 a, e clar , romania achizitioneaza fier vechi. Oricum in caz de conflict ne vom milogi pe la portile vestului pt componente si provizii
18 4
Bogdan_100 • 2017-04-11 12:33:46
e valabil chiar si de un troll rusnac. cat despre postare se potriveste de minune cu vechea zicere de la Caragiale "Amice esti un idiot!" Componente si provizii - Ha ha ha, tu mai si citesti ce ineptii postezi ?
3 16
ICosmin • 2017-04-11 13:18:44
...e nationalist. Ar vrea doar consum si export de produse romanesti in toate domeniile. Na ja...
4 3
gwolf • 2017-04-11 13:26:31
partial are dreptate. Daca nu integram cu off-set suntem in kk in caz de conflict. Trebuie sa avem capacitati de productie si mentenanta aici, in Ro. E mult spus fier vechi, trebuie urmarite si vazute exact sistemele si starea lor.
3 3
Snitzelvienez • 2017-04-11 16:11:26
romania e Dacia , ca vrei ca nu vrei. provizii alimentare pt ca la asta se refera in principal cuvantul in dexul masluit de agarici ca tine
0 1
DSS • 2017-04-11 12:13:57
daca se si concretizeaza. Avem mare nevoie de acele sisteme antiaeriene. Sa nu fi prea tarziu, si sa nu fie nevoie de ele inainte sa fie integrate in apararea noastra. La ora actuala apararea noastra AA se bazeaza pe niste sisteme rusesti foarte vechi si pe cateva baterii Hawk depasite moral. Ca o comparatie polonezii au de cativa ani buni baterii Patriot moderne Din pacate nu am deloc incredere ca guvernul PSD nu se va dovedi in continuare tradator
2 11
Stefan-AdrianBerceanu • 2017-04-11 14:27:37
Polonezii n-au Patriot. Acum incearca si ei sa cumpere
0 3
DSS • 2017-04-11 16:09:02
ai dreptate, inca nu au, dar sunt destul de aproape
0 0
un revolutionar • 2017-04-11 19:33:58
sa instaleze permanent baterii patriot in tara noastra, pentru a asigura și consolida defensiva in flancul estic al NATO. Baza de la Icirlic la kurzi și Patriot-ul la romani.
0 0
jackalphonse • 2017-04-11 12:16:43
-Centru de spionaj NATO in Romania -"Execrcitiu" cu 30 000 de soldati in Romania. -9.3 miliarde de euro alocate pentru inarmare. Apare intrebarea legitima: NATO declara razboi Rusiei la o data necunoscuta civililor ca noi sau au informatii ca ne va declara razboi Rusia? Astea sunt pregatiri pentru un raboi, nu pentru o structura defensiva. Este bine sa ne reinoim dotarile armatei, dar toate se precipita intr-un ritm tot mai rapid. Serios, este cazul sa intram in panica? Sper sa fie vorba doar de un alt imprumut FMI si nu mai aveau alta ocazie sa l ceara.
18 5
Bogdan_100 • 2017-04-11 12:49:35
Te visezi civil "polkovnice" ? Ati intrat in panica, trolilor rusnaci ca Romania vrea si poate sa se apere. Cand cu amenintari "in 1/2 ore suntem la Bucuresti" sau "data viitoare vin deasupra Romaniei intr-un bombardier" nu erati panicati. Acuma sunteti, inseamna ca mujicii se cam tem, ceea ce e bine !
4 11
Snitzelvienez • 2017-04-11 16:47:21
Poti dovedi ca acele propozitii au fost chiar rostite ?. nu de alta dar daca ne luam dupa ce spune presa vestica aflam ca la granita roomaniei se face trafic de armament ca la piata
3 1
freestyle • 2017-04-11 13:25:02
dar circula o gluma cum ca americanii ar putea inchide baza de la Incirlik si sa se mute pe la noi, pe la polonezi. Kogalniceanu este o locatie buna. sa vedem daca nu cumva se muta si pe la kurzi. ar turba "sultanul".
0 9
gwolf • 2017-04-11 13:42:20
nici nu are rost sa te trimit pe site-ul http://rumaniamilitary.ro/ sa vezi ce inseamna inzestrarea unei armate. NU, nu e cazul sa intri in panica. Panica este un raspuns involuntar al organismului la o situatie de criza. Deci nu poti "intra tu cand vrei" si nu e o situatie de criza. Pur si simplu se aplica vorba aia "Vrei pace? pregateste-te de razboi". Actiunile de inarmare ale Rom sunt pur defensive si destinate descurajarii, nicidecum atacului! cu ce si pe cine sa atacam ? Ritm rapid zici? dupa 27 de ani, apar niste planuri de discutii de inarmare, iar tu numesti asta ritm rapid? cand tot ce ai pe mare sunt 3 fregate obosite cu 2 tunuri, tu numesti ritm rapid? Nu ai chiar pic de ratiune? NATO nu poate declara razboi Rusiei sau Mongoliei. NATO nu este o structura statala care sa declare razboi unei alteia. NATO este o alianta in care fiecare trebuie sa-si aduca o contributie proportionala cu capacitatile fiecarui membru. E simplu, ce atata tam-tam? Dar stai linistit: tam-tam de ochii lumii s-a mai facut. Vrajeala ieftina am mai halit. Deci nu "intra in panica" decat cand vezi fiarele pe poligon sau in balta. Stiu ca nu asta vroiai ca raspuns, stiu ca preferi sa intram in polemici pentru ca tu ai agenda ta de lucru, dar nu e cazul acum, pe subiectul asta.
1 6
jackalphonse • 2017-04-11 15:22:26
...dati pe la producatorii de armament. Este prima data cand nu ma deranjeaza ca sunt furat. M am linistit. Apropo de "agenda" mea, aia de superspion sau troll, sper sa reusesc sa mi iau concediu de Paste si sa beau un vin bun la munte. Cam asta i agenda. Daca stiam ca le stii pe toate, te intrebam intai pe tine. @Bogdan, du-te la un psihi si te cerceteaza de paranoia-trolling. te vezi inconjurat de rusi. @freestyle, ai singurul comentariu valid. suna interesant ce zici.
2 1
gwolf • 2017-04-11 16:15:54
Bah, eu nu stiu ce este pe agenda ta, dar cred ca stiu CE NU ESTE. si anume: o dezbatere rationala pe un subiect sensibil atata timp - inzestrarea armatei romane. E simplu, ce te ataci asa? ca nu-ti ia nimeni vinul din pahar la munte...
0 2
g01an • 2017-04-11 14:17:30
Vorbim de bugetul de achizitii pe multi ani de zile. Veniturile armatei vor creste cu cca. 1 mld euro / an sau chiar mai mult daca iei in considerare urmatorii 10 ani de zile, cresterea estimata pesimist a economiei. Acesti bani vor trebui folositi pentru inzestrare si operationalizare. Sa pregatesti din timp 10 miliarde de cheltuit pe 10 ani de zile, nu pare absurd, mai ales considerand cat de mult timp va fi necesar pentru constructia echipamentului, pentru pregatirea personalului samd. Evident, armata romana are nevoie in mod real de mult mai multe scule... ce au pus ei in lista este strictul necesar la urgente, dar doar de atat avem bani.
1 3
donbuni • 2017-04-11 23:03:10
De unde are armata "venituri" ? Ah, de la buget. Si atunci de ce incarca la pret cu 40-60 % ?
1 1
dandantheman • 2017-04-11 12:25:27
Era mai ieftin!!! 10 miliarde de Euro? N-avem veceu in casa, n-avem apa la robinet, cel putin 30% din tara asta, dar vrem rachete Star Wars? E ca si cum un aborigen trait afara toata viata, care n-a vazut un calculator in viata lui, se apuca sa dea banii pe un MacBook de ultima generatie. Prostii sunt cei care cumpara, si mai prosti aia pe spinarea carora se va face plata, iar desteptii bineinteles, vanzatorii.
15 2
freestyle • 2017-04-11 13:47:59
daca tu traiesti fara wc in casa si iei apa de la cismeaua din capatul strazii si pe unde zboara migurile inainte de prabusire... n-am ce-ti face. iti recomand sa te muti in locuri mai civilizate. acolo unde zboara f16 deasupra caselor si copiii striga "avion american, fara usa fara geam".
1 4
2017-04-11 14:40:03
2 8
Ciprian2020 • 2017-04-11 20:07:09
construim o armata puternica sau dotarile actuale rezista 10 ore.
0 1
DanIonita1 • 2017-04-11 12:34:58
singura problema este ca in loc sa fie fabricate transportoare la Moreni, sa fie luate la cheie alte Pirania 3 de afara --> ingraparea industriei romanesti si dus banii exclusiv pestre granita.
1 10
donbuni • 2017-04-11 23:10:51
la Moreni ar duce la un pret mai mare. Poate si din cauza asta costul programului de transportor este cu cca 40 % mai mare decat daca ar fi cumparate direct de la firmele de profil. Solutia este "offsetul", insa Romania nu are structuri si oameni capabili sa implementeze acest tip de programe. OcAtS-ul este ca si multe alte institutii romanesti un surogat lipsit de substanta. in plus nu exista o cultura politica, politicieni si partide care sa aiba preocupare fata de acest domeniu. Politiienii si guvernantii nostri nu sunt capabili sa creeze un mediu fertil pentru absorbtia fondurilor europene, asa ca nici nu se pune problema de a implementa programe de offset.
0 0
jackalphonse • 2017-04-11 12:37:40
Ma intreb, de unde se iau banii astia?
10 1
tahomir • 2017-04-11 13:17:42
daca esti printre fraierii care chiar muncesc ptr bani pai atunci de la tine si de la mine si de la altii ca noi. Vedeti ce profitabil e sa aberezi non stop despre marea amenintare ruseasca? Uite asa ne fac americanii din vorbe. va dati seama cate se puteau face cu aia 9 mld? Bani pe care nu-i avem, va dati seama ca ii imprumutam.
6 3
gwolf • 2017-04-11 14:55:46
nu avem bani? dar bugetul MAPN se aloca in oua si porumb sau cum? Cand s-au alocat banii (2%, 1.5% plm ca nici nu mai stiu) de ce n-ai sarit de cur in sus? din aia. cine a "aberat cu amenintarea ruseasca" si de ce este asta aberatie? avem resurse energetice FFF mari in Marea Neagra iar Crimeea se militarizeaza si inarmeaza. De ce consideri aberatie? este fapt. Nu trebuie sa fii nici rusofil nici rusofob sa negi asta. E realitate care americani? corvetele se iau de la Galati de la santierul Damen (sau asa ar trebui) E o discutie fooooarte luna cum chiar poate deveni profitabila aceasta investitie (prin integrare in capacitati de productie romanesti, offset, joburi etc). Dar, fara sa vreau sa te jignesc, chiar nu cred ca esti capabil sa o intelegi.
1 4
rezistent • 2017-04-11 18:59:55
ca o sa-mi iau minusuri, dar situatiile de urgenta necesita masuri asemenea. Ar trebui sa se instituie urgent un fond national pentru inzestrarea armatei. La acest fond sa contribuie toti cetatenii tarii și persoanele juridice cu 10% din venit. Armata sa se ocupe de pregatirea populatiei pt aparare si de constituirea și utilizarea fondului national de aparare Orice persoana fizica si juridica are dreptul de a fi aparata in caz de necesitate, dar trebuie sa aiba și obligatia de a contribui financiar/material la inzestrarea si sprijinirea armatei. Sigur veti spune ca deja PIB-ul tarii contribuie. Da, contribuie dar consistenta lui este mai degraba teoretica și foarte usor deturnat spre alte cheltuieli.
2 0
freestyle • 2017-04-11 13:26:22
la bugetari cu 25%.
3 6
jackalphonse • 2017-04-11 15:27:34
A furat banii si a mai facut un imprumut la FMI ca sa fie cat de cat multumit. N a luat nici macar o prastie din banii stransi.
1 3
dekar • 2017-04-11 13:04:48
...cu estimarea lui valorica cu tot,este cu certitudine supralicitat.Nu ca n-ar trebui toate articolele cerute dar MApN le citeaza si cere aprobarea achizitionarii,pentru ca ulterior sa se poata justifica de maniera "noi am spus (cerut) dar nu ni s-a dat".E ca un fel de dare de seama despre necesarul armatei.E realist ca argumentare dar nu si ca posibilitate de realizare. Poate era mai bun un top de prioritati,cu sume acceptabile,posibile si cu termene mai scurte de realizare..Pai cum s-a spus 2026 puteau sa spuna si 2030,in mijlocul climatului mondial tensionat in care razboaiele bat la usa. In lumina celor precedente in materie de achizitii militare,la cat se fura in Romania,la maniera oneroasa in care s-au alcatuit si alte licitatii, contracte si achizitii,nu cred ca se va realiza nici un sfert din ceea ce se doreste.Va fi tot o carpeala second hand.
1 1
ciumpalacu • 2017-04-11 13:35:26
Daca Armata PeSeDe sustine ca art 346 sau Directiva 81 pot fi interpretate in sensul eliminarii licitatiilor. In plus nimic nu este mai aproape de ticalosie decat a cere un cec in alb pentru niste achizitii la care s-a pus deja pretul.
1 1
2017-04-11 14:24:36
0 3
(shi) nash floreo • 2017-04-11 15:12:03
stapanilor, ne mai bramburim cu alergatu' degeaba, mai ciupeste cate unul ceva pe la margini ... ... ca de "inzestrare" numai buna de carne de tun sau exercitii, un fel de teatru cu purici ...
1 1
Rogue • 2017-04-11 16:27:58
Exceptand transportoarele cam acestea ar fi necesitatile. Din pacate ce apare in acea lista este minimul necesar si probabil ca vor mai fi necesare noi achizitii, de aceea macar ce se poate produce in tara trebuie cumparat de aici astfel incat firmele de la care cumparam sa plateasca taxele la bugetul national. Din pacate Ministerul Aparararii pare ca nu isi doreste sustinerea industriei nationale, de ce sa importi transportoarele cand poti sa le produci mult mai ieftin la Moreni si sa iti ajuti astfel economia?.
0 3
Ciprian2020 • 2017-04-11 20:02:29
nu ma interesea ceilalti, ii rog sa ocoleasca mesajul. de fapt, armata a cerut sub minimum necesar din planul pana in 2035 http://www.rumaniamilitary.ro/perspective-de-dezvoltare-a-fortelor-armate-2035 Parlamentul poate sa ia nota de cerere si sa informeze tarile NATO, UE, G20 si aliatii lor ca necesarul pt apararea flancului estic costa minim 10-25 miliarde euro si sa vina cu investiti in Romania, indiferent de ce vor sa inceapa(a se vedea modul in care se actioneaza in Siria si Korea de Nord). cu cat avem economie mai puternica si mai multe locuri de munca inclusiv din industria de aparare, cu atat finalizam achizitiile mai repede. tot Parlamentul poate sa puna accent pe respectarea legislatiei de offset si sa trimita niste ciomagari sa negocieze licitatiile la sange. dupa adoptarea planului de inarmare, MAPN poate prezenta si continuarea - planul pana in 2035 si nu vad de ce n-ar face acest lucru, doar are biroul de contrainformatii NATO la Bucuresti ;)
0 2
gwolf • 2017-04-12 08:29:32
parlamentul este o turma de incompetenti. Deja vad niste legaturi intre articolele de pe excelentul rumaniamilitary si cate un comunicat dat de MAPN pt inarmare. Cred ca si ei se uita pe site si mai realizeaza din cand in cand ca mai sunt cate unii care vad proportiile dezastrului din armata romana. Acelasi parlament, turma de incompetenti, nici nu va fi bagat in seama ! Serios acum, cine sa te bage in seama cu Tradiceanu-inima zburdalnica la butoane? si mai este o problema MARE: nu mai avem specialisti in tara (ingineri, tehnicieni)! si-au cam facut bagajele sau au locuri caldute in privat. In concluzie, este nevoie de un management ff bun al urmaririi unui asemenea plan de inzestrare iar componenta politica sa fie minima. Greu, foarte greu... nu prea vad cu cine. Exclus Grindeanu&Co, aia sunt un monument de imbecilitate - vezi doar mutra lui Beniamin Les si realizezi proportiile dezastrului
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro