Cateva mii de persoane au participat, sambata dupa-amiaza, la Oradea, la "Marsul pentru viata", informeaza News.ro. Oamenii au iesit in numar mare in strada si la Buzau, unde numarul manifestantilor a ajuns la circa 2.000. La Timisoara, Alba Iulia si Iasi, numarul manifestantilor a ajuns la circa 1.000. Actiuni similare au avut loc si in alte orase din tara, precum Arad, Cluj, Ploiesti, Sibiu, Galati.

Marsul pentru viataFoto: basilica.ro

Aproximativ o mie de persoane, tineri si varstnici, s-au adunat la Biserica "Sfanta Maria Regina Pacii" din Timisoara, de unde, dupa o serie de discursuri pentru sustinerea familiei, participantii au pornit intr-un mars prin centrul orasului.

"Scopul primar al Marsului pentru viata este chemarea la apararea vietii pentru fiecare fiinta umana incepand cu conceptia pana la moartea naturala si apararea familiei si a casatoriei naturale - o femeie si un barbat deschisi darului vietii, care este cel mai bun ambient pentru dezvoltarea urmatoarei generatii. De o importanta egala este si incurajarea politicienilor ca sa creeze conditii legislative pentru protectia vietii umane si a demnitatii casatoriei naturale si asta inseamna excluderea pruncuciderii oficiale la nivel de stat", spun organizatorii.

Aproximativ 600 de persoane au participat si la Sibiu la "Marsul pentru viata".

Oamenii s-au strans, la ora 13.00, in fata celei mai mari biserici din municipiul Sibiu, unde au rostit rugaciuni in cor si au cantat si cateva cantece cu mesaje de sustinere a vietii si familiei.

La ora 13:30, sibienii au pornit in mars catre centrul orasului, purtand pancarte cu mesaje de sustinere a familiei traditionale, a mamelor in general si de condamnare a avortului.

Manifestarea este programata sa dureze pana la ora 15.00, marsul fiind autorizat pe un traseu ce include bulevardul pietonal din oras. In Piata Mare, pe o scena special amenajata, se vor tine cateva discursuri-marturii pro-viata si pro-familie.

"Prin organizarea acestui eveniment se doreste transmiterea in societate a unui mesaj pro-viata si pro-familie, de constientizare a opiniei publice asupra faptului ca viata reprezinta cel mai de pret dar facut oamenilor de catre Dumnezeu. Venirea pe lume a unui copil si primirea lui in viata noastra, cu dragoste, cu bucurie si cu responsabilitate, reprezinta una din cele mai mari binecuvantari pe care un om le poate primi", arata organizatorii evenimentului.

Si la Ploiesti, peste 300 de persoane, de la batrani in bastoane pana la elevi si copii in carucior, au participat la "Marsul pentru viata", organizat de Asociatia Stundetilor crestin-ortodocsi.

Participantii au adus pancarte cu poze cu copii pe care scrie "sunt iubire", dar si afise si bannere pe care scrie "Avort=Crima".

Marsul a inceput in zona de sub a orasului, in fata unui centru comercial, iar traseul include Bulevardul Independentei si Bulevardul Republicii, cele mai importante artere rutiere din Ploiesti.

Si la Arad, aproximativ 400 de oameni au participat la o actiune similara, care va dura doua ore.

Marsul, organizat de Arhiepiscopia Aradului, a inceput in Piata Avram Iancu din oras, iar participantii s-au oprit pentru o rugaciune in fata Maternitatii Arad. Marsul se va incheia in fata Catedralei Ortodoxe "Sfanta Treime".

Tema "Marsului pentru viata" - aflat la cea de-a saptea editie - este "Ajuta mama si copilul! Ei depind de tine", organizatorii spunand ca Romania ocupa locul al doilea in statistica numarului de avorturi: 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar in spitalele de stat, in perioada 1958 - iunie 2016, fata de o populatie de 19.760.000 de persoane la 1 ianuarie 2016.

Peste o mie de persoane, majoritatea tineri, adolescenti si copii, au participat, la Alba Iulia, la "Marsul pentru viata".

Oamenii s-au adunat, in jurul orei 15.00, in zona cetatii din Alba Iulia, de unde au pornit pe jos intr-un mars tacut pe strazile orasului, pe traseu cativa tineri impartind trecatorilor reviste si fluturasi cu mesaje impotriva avortului.

Majoritatea paticipantilor la mars au fost tineri, adolecenti si copii, unii dintre acestia fiind imbracati in costume populare, iar altii cu tricoruri albe pe care scria "Stop avort!".

Coloana de participanti la mars a fost deschisa de un grup de copii, unul dintre ei purtand o cruce de mari dimensiuni, iar ceilalti avand pancarte cu mesaje precum "Nu renunta la copilul tau", "Copilul, dar de la Dumnezeu", "Protejati viata, este darul lui Dumnezeu" sau "Mami te iubesc!".

Ulterior, grupul de participanti s-a oprit in Cetatea Alba Carolina, pe esplanada dintre Catedrala Ortodoxa si Caterala Romano-catolica, locul fiind ales simbolic in conditiile in care la mars au participat oameni de toate confesiunile religioase.

La actiune au fost prezenti si aproximativ 30 de preoti ortodocsi, romano-catolici sau de alte confesiuni, care au rostit, impreuna cu participantii, o rugaciune pentru sufletele copiilor avortati.

Manifestarea se va incheia cu un concert sustinut de un cor de copii, cu melodii care promoveaza viata.

Peste o mie de persoane au participat si la Iasi la "Marsul pentru viata", organizat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, impreuna cu mai multe asociatii religioase.

Participantii s-au adunat in Piata Unirii din Iasi, la actiune fiind prezenti preoti, studenti la Teologie, parinti cu copii, dar si oameni in varsta.

Organizatorii au impartit baloane albastre si portocalii, iar mai multi participanti au avut steaguri tricolore.

Pe pancarte se putea citi, printre altele, "Femeile merita mai mult decat avortul", "Viata inseamna dragoste", "Barbatii adevarati aleg viata" si "Avortul opreste o inima care bate".

Cei prezenti au pornit apoi intr-un mars pe traseul Piata Unirii - strada Gavril Muzicescu - Bulevardul Independentei - strada Elena Doamna - strada Anastasie Panu - pietonalul Stefan cel Mare si Sfant.

Daca initial, la actiune erau prezenti 300-400 de oameni, numarul participantilor a crescut la peste o mie, multe persoane alaturandu-se pe traseu.

Circulatia rutiera in centrul orasului s-a desfasurat cu dificultate, actiunea incheiindu-se in jurul orei 15.30, fara a se inregistra incidente.

Si la Galati, aproximativ 400 de persoane, intre care numerosi copii, dar si preoti, participa la "Marsul pentru viata".

Oamenii s-au adunat, in jurul orei 15.00, in Parcul Closca din Galati si au venit cu pancarte pe care scrie "80% din cupluri se despart dupa avort", "Barbatii adevarati protejeaza femeia si copilul", "Fiecare copil merita o zi de nastere", "Fiecare copil merita o poveste", "Adevaratii doctori nu ucid copii".

Participantii spun ca sustin familia crestina si drepturile legale ale mamei si copilului.

"Am venit sa sustin viata, pentru copii sanatosi in speranta ca vom putea schimba ceva. Vreau mai multe drepturi pentru mama si copil, o mai buna protectie sociala, acces la educatie, sustin familia crestina, in speta casatoria dintre barbat si femeie, asa cum a lasat Dumnezeu", a declarat o femeie care participa la actiune.

"Sunt aici pentru viata, la invitatia nepotului meu ca sa fim mai multi, iar asa sa putem fi ascultati", a mai spus o alta participanta la mars.

Oamenii au plecat in mars dupa aproximativ o jumatate de ora, fiind insotiti de echipaje ale Politiei si Jandarmeriei. Ei s-au oprit la Biserica "Sfanta Precista" de pe faleza Dunarii.

In fruntea coloanei de manifestanti s-au aflat mai multi copii care au avut un banner pe care scria "Ajuta mama si copilul. Ei depind de tine", dar si doi adulti care au purtat doua icoane.

Actiuni similare au loc in judetul Galati in orasele Tecuci si Targu Bujor.

Si la Cluj, peste 300 de persoane s-au adunat in Piata Unirii din oras. Printre cei prezenti se numara mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihalmeanu, dar si mai multi pastori.

Cei prezenti au tinut discursuri prin care sustin viata si familia.

Actiunea de la Oradea a inceput in jurul orei 16.00, in Piata Unirii, unde s-au adunat cateva mii de oameni cu steaguri tricolore, pancarte cu mesaje impotriva avortului si baloane albe, simbol al puritatii copiilor.

Printre participanti s-au aflat si preoti de diferite confesiuni religioase, dar si numerosi parinti cu copii.

Participantii au rostit rugaciunea "Tatal Nostru", dupa care au pornit in mars pe strazile municipiului Oradea pe traseul Piata Unirii - Strada Traian Mosoiu - Centrul Civic, unde, in fata Catedralei Ortodoxe, au spus din nou o scurta rugaciune, apoi au continuat marsul pe Calea Clujului, pana la Maternitatea Oradea.

Organizatorii au anuntat ca au dorit sa se opreasca in fata maternitatii in semn de respect pentru mamele care au ales sa dea nastere unui copil, dar si pentru promovarea familiei traditionale.

"Nu este doar responsabilitatea exclusiva a femeii insarcinate sa poarte de grija noii vieti pe care o poarta in pantece, ci este responsabilitatea in primul rand a tatalui copilului si a familiei, a intregii societati si, mai ales, a politicienilor sa creeze un cadru legislativ favorabil nasterilor", a spus unul dintre organizatorii "Marsului pentru viata" de la Oradea.

Marsul de la Oradea a fost organizat de Coalitia pentru Familie, iar participantii au militat atat impotriva avorturilor cat si pentru familia traditionala, demers pentru care coalitia a adunat anul trecut peste 3 milioane de semnaturi.

O actiune similara a avut loc si la Buzau, aproximativ 2.000 de persoane marsaluind pe strazile din oras. Marsul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei.

Oamenii au inceput sa se adune in Parcul Crang din oras, cu putin inainte de ora 16.00, plecand apoi in mars pe Bulevardul Nicolae Balcescu si Bulevardul Unirii. Oamenii s-au oprit in fata Catedralei Arhiepiscopale din Buzau, unde un sobor de preoti a oficiat o slujba.

De la ora 18.00, participantii la mars au fost invitati in Catedrala Arhiepiscopala unde are loc o conferinta dedicata scriitorului Mircea Vulcanescu.