Un batalion condus de Statele Unite, format din peste 1.100 de militari, printre care si 120 de romani, va fi desfasurat la inceputul lunii aprilie in Polonia, a anuntat luni un comandant american citat de Reuters. Actiunea face parte din planurile NATO de a intari apararea dupa anexarea Crimeei de catre Moscova in anul 2014.

Din batalion vor face parte peste 900 de militari americani, in jur de 150 britanici si 120 romani, care vor fi detasati in nord-estul Poloniei. Aceasta este una dintre cele patru unitati multinationale din regiunea Baltica, pe care Rusia le-a catalogat drep o strategie agresiva la frontierele sale.

"Este o misiune, nu este vorba despre un ciclu de evenimente de antrenament", a afirmat locotenent-colonelul american Steven Gventer, care conduce grupul de lupta. "Obiectivul este sa evitam agresiunile in zona baltica si in Polonia. Suntem pregatiti sa fim complet letali", a adaugat el.

Marea Britanie, Canada si Germania conduc alte trei grupuri de lupta in Estonia, Letonia si Lituania, care ar urma sa fie operationale in luna iunie. Acestea vor avea sustinere din partea mai multor state NATO, inclusiv din partea Frantei.