Primaria din Cluj-Napoca a fost invinsa in instanta - cel putin la prima batalie - de asociatia care i-a cerut sa inscriptioneze placutele de intrare in oras si in limba maghiara, scrie Actual de Cluj. Tribunalul Cluj a admis astazi cererea asociatiei Minority Rights, in sensul ca a obligat primarul Emil Boc sa inscriptioneze placutele de la intrarea in oras in ambele limbi, atat in romana, cat si in maghiara, pe aceeasi suprafata.

Placute bilingveFoto: Actualdecluj

ONG-ul a cerut inscriptionarea trilingva a placutelor, inclusiv in germana, dar aceasta cerere a fost respinsa de instanta. Reprezentantii miscarii Musai - Muszaj au confirmat faptul ca li s-a acceptat cererea ca numele municipiului sa fie inscriptionat in romana, maghiara si germana si au mentionat ca este vorba despre un semn de normalitate pe care primarie Clujului il refuza de ani de zile. Desi, declarativ, sustin ca orasul Cluj-Napoca este leaganul multingvismului.

Aceasta e doar prima decizie a instantei, verdictul de azi poate fi atacat cu recurs in 15 zile. Grupul informal Musai - Muszaj, ce militeaza de multa vreme pentru aceste placute bilingve, a facut ieri un sondaj live pe Facebook in care a intrebat utilizatorii daca ar trebui ca Primaria sa inscriptioneze bilingv placutele; majoritatea au raspuns favorabil iar postarea s-a viralizat, cu zeci de mii de raspunsuri.