Curtea Constitutionala va dezbate pe 7 martie exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului pe 5 ianuarie cu privire la Legea 90/2001, prin care persoanele condamnate penale nu pot ocupa functii in Cabinet, au declarat, pentru News.ro, oficiali ai institutiei.

Victor Ciorbea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Sesizarea a fost facuta, la inceputul lunii ianuarie, de catre Avocatul Poporului.

El a declarat atunci pentru News.ro ca a trimis la Curtea Constitutionala sesizarea in privinta Legii 90/2001 care prevede ca pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Intrebat de News.ro daca institutia pe care o conduce a trimis la CCR o sesizare in privinta Legii 90/2001, Victor Ciorbea a spus: "Da, am depus la Curte".

Potrivit Avocatului Poporului, Curtea Constitutionala a fost sesizata in legatura cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1)".

Ulterior, Avocatul Poporului a precizat, intr-un comunicat, ca "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat".