Casa de moda Chanel a anuntat ca va renunta la toate afacerile sale din Grasse, o regiune istorica din sudul Frantei, unde compania detine mai multe proprietati, daca autoritatile locale vor permite construirea in acea zona a unei linii ferate pentru un tren de mare viteza (TGV), deoarece acest proiect ameninta sa distruga terenurile cu iasomie si trandafiri din care firma franceza realizeaza celebrul sau parfum Chanel N°5, informeaza News.ro citand BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Compania de cai ferate din Franta afirma insa ca reteaua de transport feroviar de pe Riviera Franceza are nevoie "cu disperare" de lucrari de modernizare.

Intr-o scrisoare deschisa, casa de moda Chanel a anuntat insa ca un astfel de proiect ar reprezenta un dezastru pentru "activitatile sale artizanale" din jurul orasului Grasse.

Chanel a precizat ca are nevoie de aproximativ 1.000 de flori de iasomie pentru a obtine o sticla de 30 de mililitri de parfum Chanel N°5.

Legendarul parfum a fost creat de Coco Chanel, dupa ce creatoarea de moda s-a intalnit cu un parfumier local, Ernest Beaux, in Grasse, in timpul unei vacante de vara pe Coasta de Azur, in 1920.

Parti ale ciclului de productie aferent parfumurilor Chanel sunt localizate in regiune de mai multe decenii, iar Grasse, un oras aflat in apropiere de Coasta de Azur, este adeseori supranumit "capitala parfumului".

Insa Compania Nationala de Cai Ferate din Franta (SNCF), detinuta de stat, spune ca intreaga retea feroviara din regiune are o nevoie "disperata" de investitii si doreste sa construiasca in zona o cale ferata pentru un tren de mare viteza (TGV).

Potrivit SNCF, ruta Marsilia - Nisa este cea mai congestionata din toata Franta, cu exceptia rutelor din Regiunea Pariziana.

Noul proiect, ce are la baza un buget de 6,7 miliarde de euro, ar putea contribui la scaderea cu o ora a timpului necesar calatoriei intre cele doua orase din sudul Frantei.

Insa Chanel considera ca "operatiunile de construire a unui viaduct si transportul cu regularitate aferent unor trenuri de mare viteza prin mijlocul acelor campuri cu flori" va forta casa de moda "sa nu isi mai sprijine activitatile artizanale din acea regiune".

Potrivit reprenzentatilor casei de moda franceze, calitatea florilor din regiune este "unica si exceptionala" si acest element este "indispensabil pentru realizarea parfumurilor Chanel".