Echipa de campanie a candidatei democrate la presedintia SUA, Hillary Clinton, a criticat vineri redeschiderea anchetei Biroului Federal de Investigatii (FBI) asupra e-mailurilor din perioada cand Clinton era secretar de stat, transmite DPA, citata de Agerpres.

"E extraordinar sa vedem asa ceva cu numai 11 zile inaintea alegerilor prezidentiale", a declarat John Podesta, seful campaniei lui Clinton.

El a cerut FBI sa dea mai multe detalii despre ancheta. Potrivit lui Podesta, directorul FBI James Comey "datoreaza poporului american furnizarea imediata a tuturor amanuntelor despre ceea ce ancheteaza acum. Suntem increzatori ca nu vor aparea alte concluzii decat cele deja anuntate de FBI in iulie".

Podesta sustine ca republicanii profita de faptul ca se cunosc putine informatii oficiale si rastalmacesc ancheta.

Donald Trump, candidatul republican la presedintia SUA, nu si-a ascuns satisfactia dupa ce Biroul Federal de Investigatii (FBI) a anuntat redeschiderea dosarului lui Clinton. "Coruptia lui Hillary Clinton atinge o amploare fara precedent", a declarat Trump vineri despre adversara sa in cursa pentru Casa Alba. Suporterii sai la un miting din statul New Hampshire au reactionat scandand "Inchideti-o!", relata AFP. "Am un mare respect pentru faptul ca FBI si Departamentul Justitiei sunt acum dispuse sa aiba curajul sa corecteze greseala groaznica pe care au comis-o" inchizand ancheta asupra candidatei democrate, a mai spus Trump.

Casa Alba a reactionat la noua ancheta afirmand ca a aflat despre ea din presa, ca intrebarile legate de e-mailuri trebuie adresate FBI si ca presedintele Barack Obama nu are motive sa isi schimbe parerea despre candidata democrata.

FBI a anuntat vineri ca a inceput examinarea unor noi e-mailuri in cadrul investigatiei privind folosirea de catre Clinton a unei adrese de e-mail in perioada cand a condus Departamentul de Stat, pentru mesaje secrete care ar fi impus utilizarea serverului serverul securizat al institutiei, relateaza agentiile internationale de presa. Potrivit unor surse judiciare citate de New York Times, aceste noi mesaje au fost descoperite pe mijloace de comunicare ale unei asistente a lui Clinton, Huma Abedin, si ale sotului acesteia, Anthony Weiner.

Cei insarcinati cu ancheta "au descoperit existenta unor e-mailuri care aparent sunt pertinente pentru aceasta investigatie", a indicat Comey, intr-o scrisoare adresata Congresului. "Am fost de acord ca FBI sa ia masurile corespunzatoare pentru a permite investigatorilor sa examineze aceste e-mailuri, astfel incat sa determine daca ele contin informatii clasificate si sa evalueze importanta lor pentru investigatie", a adaugat el.

Hillary Clinton a fost interogata in luna iulie de FBI pe acest subiect, iar cateva zile mai tarziu Departamentul Justitiei a decis sa inchida dosarul, la recomandarea anchetatorilor care au precizat ca elementele sunt insuficiente pentru a se avansa in acest caz. Insa James Comey i-a reprosat atunci fostei sefe a diplomatiei ca prin utilizarea acelei adrese de e-mail a procedat intr-un mod "extrem de neglijent".

Hillary Clinton a motivat anterior folosirea unei adrese private de e-mail pentru comunicatiile oficiale prin faptul ca asa este mai practic si mai simplu. Ea a mai sustinut ca a trimis circa 30.000 de copii ale mesajelor catre Departamentul de Stat si ca niciunul dintre aceste documente nu era secret in momentul expedierii.