Un stat distrus de razboi si un altul condus ani in sir de un regim militar opresiv sunt tarile in care traiesc cei mai binevoitori oameni din lume, potrivit topului World Giving Index, editia 2016, scrie Agerpres. Romania ocupa locul 46 din 140 in clasamentul legat de ajutarea unei persoane straine si locul 93 in topul generozitatii, potrivit studiului efectuat pentru al saptelea an la rand, la nivel global, de Charities Aid Foundation (CAF).

DonatiiFoto: MorgueFile.com

Myanmar conduce in topul generozitatii, pentru al treilea an la rand, mai mult de noua din zece persoane din aceasta tara donand bani in ultima luna. Potrivit raportului, acest lucru se poate explica prin faptul ca majoritatea locuitorilor din Myanmar sunt adepti ai budismului Theravada, iar generozitatea lor reflecta practica "Sangha Dana", de a-i ajuta pe cei care duc o viata monastica.

Locul al doilea in acest clasament revine Statelor Unite, pe locul al treilea se afla Australia, pe patru Noua Zeelanda, iar pe locul cinci Sri Lanka. Marea Britanie se afla pe pozitia a opta, Germania pe 21, Franta pe 81, Italia pe 82, iar Ungaria pe 134. Pe ultimul loc se afla China.

In ceea ce priveste clasamentul legat de ajutarea unei persoane straine, pentru al doilea an la rand, locul intai este ocupat de Irak, in ciuda razboiului civil din aceasta tara. Pe locul al doilea este situata Libia, si acest stat confruntandu-se cu serioase framantari din cauza razboiului civil. Pe locul al treilea se situeaza Kuweit, pe patru Somalia, iar pe locul cinci Emiratele Arabe Unite. In acest top, Romania este pe locul 46, cu mult deasupra Germaniei (56), Italiei (101), Frantei (116), Ungariei (128) si Japoniei (138). Ultima pozitie e ocupata si in acest top de China. Statele Unite ocupa locul 9.

In cadrul clasamentului in ceea ce priveste donarea de bani pentru actiuni caritabile, pe locul 1 se afla Myanmar, urmata de Indonezia, Australia, Malta si Noua Zeelanda. Marea Britanie este pe locul 7, iar Statele Unite pe locul 13. Romania este pe locul 92. Pe ultima pozitie se situeaza Maroc.

In topul legat de voluntariat, Turkmenistan se afla pe locul 1, urmat de Myanmar, Indonezia, Sri Lanka si Statele Unite. Marea Britanie este pe locul 22, Romania pe 133, iar Egipt pe ultimul loc.

Potrivit CAF, pentru prima oara in istoria World Giving Index, mai mult de jumatate din populatia globului a ajutat o persoana straina cu o luna inainte de efectuarea sondajului, acest lucru "demonstrand o tendinta pozitiva in ceea ce priveste generozitatea", dupa cum se arata pe siteul CAF. La fel de incurajator este faptul ca nivelurile de participare la ajutarea unei persoane straine au crescut in toate categoriile de dezvoltare economica, inclusiv in tarile aflate in tranzitie.