Catolicii nu mai au voie sa tina in casa persoanelor apropiate care au decedat, sa o imprastie sau sa o imparta intre membrii familiei, a decis Vaticanul. Potrivit noilor reguli pentru incinerari, ramasitele umane trebuie pastrate intr-un loc sacru, aprobat de biserica, cum ar cimitirele, informeaza The Guardian.

Piata Sf. Petru VaticanFoto: Captura YouTube

Recunoscand ca din ce in ce mai multi catolici opteaza pentru incinerare, mai degraba decat pentru inhumare, corpul doctrinar si disciplinar al bisericii a avertizat fata de "noi idei contrare credintei bisericii".

Cardinalul Gerhard Muller, prefectul Congregatiei pentru Doctrina Credintei, a reiterat faptul ca inhumarea mortilor este de preferat incinerarii.

"Venim din pamant si ne intoarcem in pamant", a spus el, intr-o conferinta de presa. "Biserica continua sa recomande neincetat ca trupurile celor morti sa fie ingropate fie in cimitire sau in alt pamant sacru."

Cu toate acestea, cresterea numarului de incinerari, procedura permisa in 1963, necesita noi reguli, a adaugat cardinalul, notand o tendinta de crestere pentru pastrarea acasa.

Cenusa trebuie sa fie pastrata "intr-un loc sfant, adica un cimitir sau o biserica, sau intr-un loc care a fost dedicat in mod special acestui scop. Pastrarea cenusii in casa nu este permis", a spus repreentantul Vaticanului.

"Mai mult decat atat, pentru a se evita orice forma de neintelegeri panteiste, naturaliste sau nihiliste, imprastierea cenusii in aer, pe sol, pe apa sau in alt fel, precum si transformarea cenusii incinerate in obiecte comemorative nu este permisa", a subliniat cardinalul Muller.

Un episcop poate permite ca cenusa sa fie pastrata la domiciliu numai in cazuri exceptionale, se precieaa in orientarile facute publice de biserica.

Unele persoane pastreaza cenusa celor dragi in urne sau containere speciale, afisate la vedere, in timp ce altele prefera sa o imprastie in gradini sau in locurile preferate de persoana decedata. Posibilitatile includ amestecarea cenusii cu argila, beton sau vopsea pentru a crea opere de arta, incorporarea in proiecte de constructii, presarea in vinil pentru a creea o amintire muzicala sau transformarea in focuri de artificii ori bijuterii.

Documentul Vaticanului Ad Resurgendum cum Christo este data 5 august si se indica faptul ca Papa Francisc l-a aprobat in martie.