Parlamentul european recomanda Comisiei europene, printr-o reolutie adoptata marti, sa creeze un mecanism UE obligatoriu de monitorizare si raportare anuala a situatiei democratiei, statului de drept si drepturilor fundamentale in statele membre, informeaza EurActiv, precizand ca noul mecanism ar inlocui Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania si Bulgaria.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Rezolutia vizeaza eliminarea abordarii actuale care se concentreaza doar pe rezolvarea crizelor. Documentul a fost adoptat cu 475 de voturi "pentru", 171 "impotriva" si 39 de abtineri.

"Acest mecanism ar trebui sa includa standarde obiective si sa stabileasca o abordare graduala pentru remedierea incalcarilor, mai spun ei. Am oferit Uniunii Europene instrumentele pentru toate celelalte politici publice - competitie, cooperare in domeniul justitiei si politiei, afaceri externe (...), dar valorile noastre principale nu sunt protejate de instrumente suficient de puternice pentru a le asigura respectarea in toata Uniunea Europeana", a declarat raportorul Parlamentului, olandeza Sophie in't Veld (ALDE) in dezbaterea dinaintea votului.

Noul mecanism ar trebui sa asigure respectarea de catre toate statele membre UE a valorilor din tratatele UE si sa fixeze criterii clare, bazate pe fapte si apolitice pentru evaluarea situatiei democratiei, statului de drept si drepturilor fundamentale (DRF), in mod sistematic si echitabil, se arata in text.

Pintre altele, mecanismul ar urma sa incorporeze instrumentelor DRF existente intr-un singur instrument.

Art. 5 al Rezolutiei face referire la MCV: "Raportul european privind DSF integreaza si completeaza instrumentele existente, in special Tabloul de bord al Justitiei, Organismul de monitorizare a pluralismului mass-media, raportul anticoruptie si procedurile de evaluare inter paresintemeiate pe articolul 70 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), si inlocuieste Mecanismul de cooperare si de verificare pentru Bulgaria si Romania".