Rusia este binevenita daca doreste sa trimita observatori in Statele Unite pentru alegerile de la 8 noiembrie, a dat asigurari vineri Washingtonul, in plina polemica intre cele doua puteri cu privire la o eventuala influenta a Moscovei asupra prezidentialelor americane, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Am spus guvernului rus ca sunt bineveniti pentru a observa alegerile noastre" prezidentiale si legislative, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.

"Faptul ca au ales sa nu se alature misiunii de observatori ai OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) arata clar ca acest subiect nu este decat o cascadorie publicitara si de relatii publice", a criticat oficialul american.

Joi, jurnalul rus Izvestia a explicat intr-un articol ca "alegerile americane vor avea loc fara observatori rusi".

"Americanii nu au invitat delegatia nationala (rusa), recomandand rusilor mai degraba sa se alature misiunii internationale a OSCE. Comisia electorala centrala nu a considerat acceptabil acest lucru", potrivit publicatiei amintite.

Un responsabil electoral si un senator rusi, citati de Izvestia, au afirmat ca este vorba despre "tendinte rusofobe dictate de Departamentul de Stat" si ca "Statele Unite (...) sufera de mania persecutiei".

"Avem incredere in stabilitatea, securitatea si soliditatea procesului nostru electoral", a replicat John Kirby.

Washingtonul a acuzat recent Rusia ca a pus la cale o vasta campanie de piraterie cibernetica pentru a influenta campania prezidentiala din Statele Unite. Presedintele rus, Vladimir Putin, a respins aceste afirmatii.

Moscova a mai fost acuzata in Statele Unite ca doreste sa il favorizeze pe candidatul republican, Donald Trump, care a facut declaratii elogioase la adresa liderului de la Kremlin si a pledat pentru relatii mai bune cu acesta.

Miercuri seara, in cursul ultimei dezbateri prezidentiale, democrata Hillary Clinton l-a acuzat pe Donald Trump ca este "marioneta" lui Putin.