Unul din cei mai jucaţi dramaturgi români contemporani, Radu F. Alexandru împreună cu Mircea Cornişteanu, regizor redutabil, vă dau întâlnire, pe scena Sălii Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, cu premiera Luminiţa, de la capătul tunelului, o satiră desprinsă parcă dintr-un film documentar. Îi dau viaţă cinci actori cunoscuţi: Constantin Cotimanis, Monica Davidescu/Iuliana Moise, Dragoş Stemate şi … Alexandra Poiană (Luminiţa!), distribuiţi pe două cupluri (în care ordinea se face-desface-reface pe ritmuri ameţitoare).

Luminita, de la capatul tunelului - C.Cotimanis, Alexandra Poiana si Dragos StemateFoto: TNB

Cum autorul este un fin observator, scenarist şi dramaturg familiarizat cu sforăria culiselor parlamentare, cu jocurile actorului politic, cu ideologiile pre şi post, dar mai ales cu lentoarea ... monstrului pus de-a curmezişul drumului, dincolo de care nu se poate trece, din sintagma de odinioară, devenită clişeu, nu mai lipsea decât… o virgulă! Scriitorul a aşezat-o, spre deliciul dumneavoastră, cu sarcasm şi umor, pe fruntea unei scrieri ce surclasează vechile dileme.

„Îi cunosc bine pe toți care se bălăcesc în burta cașalotului în care trăim, recunoaşte autorul. Pe cei de azi și pe cei de ieri: președinți, prim-miniștri, înalți demnitari – leadership-ul cum i se spune acum. Au făcut și continuă să facă tot ce este în puterile lor ca lucrurile să rămână așa cum sunt de când e lumea. Nu le-a fost ușor, mai tot timpul au fost tentative ale unora și ale altora să ne destabilizeze și să ne colonizeze. Nu au reușit și nu vor reuși în veci. Pentru că mereu și mereu se ridică un „nou val” care duce mai departe lupta de rezistență”.

Şi cu toate acestea, Luminiţa, de la capătul tunelului se încăpăţânează să i se opună. Cu ce forţă? Va fi ea în stare să facă ce n-au izbutit mulţi alţii înaintea ei? Şi, cu ce rezultat?

Scrisă în 2008, piesa a fost publicată, cu titlul „Românica" („Tsunami”), în volumul Teatru7, apărut la editura Cartea Românească, iar aceasta montare, de la TNB, reprezintă prima ei întâlnire cu scena. Pe scenele teatrelor din București și din țară, autorului i s-au montat numeroase alte piese: „Dilema”, ,,Dinu”, ,,Saltimbancii”, ,,Mansarda”, ,,lubiri”, ,,O şansă pentru fiecare”, ,,Omul care face minuni”, ,,Privind în jur cu ochi fără lumină”, ,,Nimic despre Hamlet”, ,,Domnul Sisif”, ”Love stories” (”Labirint”), ”Poveste despre tatăl meu”, ”La vita e bella”.

„Adresându-se mai mult minţii decât inimii, aşa cum remarca prestigiosul regizor Silviu Purcărete, piesele lui RFA te încântă în mod paradoxal tocmai datorită jubilaţiei sarcastice care însoţeşte fiecare situaţie, fiecare replică".

Veniţi la teatru, o poveste desprinsă parcă din creuzetul zilelor noastre cele pestriţe, agitate şi imprevizibile vă aşteaptă cu multe surprize, … de la un capăt la altul!

Spectacole de avanpremieră: 1, 2, 7 şi 9 octombrie 2016, ora 20.00 ; premiera pentru presă: 11-12 octombrie, ora 20.00, Sala Atelier. Biletele se găsesc la Casa de bilete a TNB şi online, pe Mystage.ro.