Politicienii europeni sustin o mare parte a cercetarii stiintifice, dar, adesea nu acorda atentie rezultatelor obtinute atunci cand acestea sunt ”necorespunzatoare politic”, a spus Richard Roberts intr-un recent interviu. Sir Richard Roberts este biochimist si biolog molecular englez. Laureat Nobel, el este unul dintre semnatarii scrisorii celor peste 100 de laureatii Nobel in sprijinul agriculturii de precizie si al OMG-urilor.

Cand si de ce ati inceput colectarea de semnaturi pentru petitia dumneavoastra? Ce impact a avut pana acum?

Am inceput strangerea de semnaturi in mod serios in iulie 2015, dupa am discutat cu un numar de laureati despre problema generala a OMG si am fost incurajat sa continui aceasta chestiune.

Campania va continua atata timp cat va fi necesar pentru ca oamenii sa realizeze ca sunt indusi in eroare in mod deliberat de catre ”verzi”.

In petitie se intreaba cati oameni saraci, din intreaga lume, vor mai trebui sa moara pana cand acest lucru sa fie considerat o "crima impotriva umanitatii". Serios ?

Foarte serios vorbind, multor oameni din tarile in curs de dezvoltare li se neaga in mod deliberat posibilitatea de a utiliza tehnici agricole moderne pentru a-si creste calitatea vietii.

Doar ”orezul auriu” singur, in cazul in care dezvoltarea lui nu era impiedicata, are posibilitatea de a salva milioane de copii de la orbire si carente in dezvoltare (...) In Uganda, culturile de banane (principala sursa de hrana) sunt lovite de o boala fata de care nu exista rezistenta naturala la nicio specie de banane. In cazul in care pierd aceasta importanta sursa de hrana, milioane de oameni din Africa sub-sahariana ar putea muri de foame. Cu toate acestea, exista solutia OMG. Cati oameni trebuie sa mai moara pana cand va deveni evident faptul ca pozitia ”partidelor verzi" privind OMG-urile ucide oameni?

Cei care se opun OMG-urilor sustin ca "este mai bine sa fie in siguranta decat sa regrete". Care este pozitia dumneavoastra?

Din moment ce pana in prezent nu exista nici un motiv sa cred ca cineva ar avea ce sa regrete, atunci cand aceasta tehnologie s-a dovedit a fi cel putin la fel de sigura, daca nu mai sigura, decat metodele traditionale de ameliorare, acest argument este lipsit de sens.

Intrebarea-cheie nu este despre siguranta in sine, ci mai degraba daca beneficiile depasesc riscurile. Intrebati un african mediu despre riscurile de a nu avea o sursa buna de alimente nutritive si sanatoase...

Pare sa fie adevarat ca politicienii UE sprijina puternic cercetarea stiintifica, dar, totusi, de multe ori nu acorda atentie rezultatelor in cazul in care acestea nu sunt convenabile din punct de vedere politic.

Acest lucru ma face sa ma intreb de ce sustin atat de mult stiinta, in cazul in care nu doresc sa asculte rezultatele. Chestiunea echilibrului este una rezonabila, dar aceasta nu inseamna ca politicienii si staff-ul lor trebuie sa fie mai atenti cu precadere fata de cine ii asculta.

Citeste mai multe pe www.infoomg.ro.

Textul original poate fi consultat pe https://www.euractiv.com/section/science-policymaking/interview/nobelist-eu-politicians-ignore-politically-unwelcome-science/