Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, exclude, intr-un interviu pentru News.ro, o cariera in Romania sau o eventuala candidatura la alegerile parlamentare, afirmand ca, dupa incheierea mandatului, "O sa-mi fac bagajele si o sa ma intorc de unde am venit, si anume la cariera mea mare cred eu, mica cred politicienii din Romania, la cariera mea din Bruxelles". Intrebata ce ramane dupa mandatul sau de ministru, Raluca Pruna spuna ca "Ramane mai putin decat as fi crezut eu ca pot sa livrez la inceputul mandatului, dar impreuna cu o echipa foarte buna care exista in ministerul Justitiei si cu echipa pe care eu mi-am adus-o, cred ca am livrat intr-un termen scurt cateva lucruri importante. In primul rand o noua strategie anticoruptie."

Raluca PrunaFoto: Hotnews

Intrebata si ce simte in momentele in care i se cere demisia, Raluca Pruna spune ca "Acuma depinde cine mi-a cerut demisia. Daca imi cere demisia un politician care este urmarit penal, asta ma face sa fiu convinsa ca ma aflu pe drumul cel bun. Daca imi cere demisia o parte din magistratura, asta ma pune un pic pe ganduri."

Fragmente din interviu acordat de ministrul Justitiei, Raluna Pruna, agentiei de stiri News.ro:

Reporter: Ce ramane in urma mandatului dumneavoastra de ministru al justitiei?

Raluca Pruna: Ramane mai putin decat as fi crezut eu ca pot sa livrez la inceputul mandatului, dar impreuna cu o echipa foarte buna care exista in ministerul Justitiei si cu echipa pe care eu mi-am adus-o, cred ca am livrat intr-un termen scurt cateva lucruri importante. In primul rand o noua strategie anticoruptie, stiti ca vechea strategie fusese prelungita de guvernul anterior pentru a anul 2016 ¬ 2017. Eu am declansat un proces prin care am facut o noua stategie auditata de experti externi de la OCDE. Aceasta strategie asumata de multe parti din societate, de institutii publice centrale si locale pe care le-am consultat, de mediul de afaceri, de ONG -uri, cred ca este un lucru important care ramane.

Mai ramane faptul ca am operationalizat in mare masura Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, o sa mai ramana aceasta dezbatere care s-a incheiat dar urmeaaza sa propun un pachet de masuri cu privire la reforma sistemului penitenciar, acesta fiind o restanta foarte veche. Stiam din 2012, cand CEDO a adoptat o decizie cvasi-pilot de condamnare a Romaniei, stiam ca riscam o asemenea condamnare si spun fara ezitare ca intre 2012 si 2015, in afara de cateva strategii pe hartie, nu s-a facut in realitate nimic si cred ca eu am repus subiectul pe masa. Cred ca mai ramane, desi nu este un lucru care sa schimbe fundamental societatea romaneasca in calitatea actului de justitie, faptul ca am redus hemoragia masiva de lucrari stiintifice in penitenciare, am avut curajul sa pun subiectul pe masa si am facut o procedura care sa fie la fel de riguroasa ca si in universitati, desi nu e un secret pentru nimeni ca opinia mea a fost si ramane aceea ca nu este locul cercetarii stiintifice in penitenciar, dar macar am pus putina ordine si putina rigoare in aceasta materie. O sa pun in discutie si un pachet de legi adoptat in 2004, asa-numitul pachet pe justitie, cu modificari, il voi depune pe masa Parlamentului, cred ca si acest lucru poate fi bifat ca un lucru pozitiv in mandatul meu. Acestea cred ca sunt cele mai importante. Desi, in materie de penitenciar, am corectat restante istorice. Cand eu am preluat mandatul, aveam o lege de executare a pedepselor care fusese adoptata in 2013 si nu aveam un regulament despre cum anume se aplica aceasta lege. Aveam o intarziere de 25 de luni. Am adoptat acest regulament si macar din acest punct de vedere cred ca lucrurile s-au mai clarificat putin.

Reporter: Ati mai calatorit cu metroul dupa ce ati fost invitata sa treceti fara bilet? Care este reactia oamenilor cand va recunosc?

Raluca Pruna: Da, am mai calatorit. Si acum am intotdeauna o cartela de 10 calatorii, deci nu o sa se mai intample ce s-a intamplat. Multi oameni ma saluta sau imi zambesc. Asta este un lucru mare pentru mine. Pana acum nimeni, in discutiile fata in fata, doar pe facebook da, chiar si in penitenciare unde sunt inconjurata de sute de detinuti atunci cand intru, nimeni nu m-a injurat niciodata, in orice caz nu ca politicienii, absolut deloc. Lumea mi-a vorbit respectuos sau nu mi-a vorbit deloc, mi-a zambit. Nu mi s-a intamplat sa am o reactie din partea publicului decat de simpatie, ceea ce ma incurajeaza intr-un mandat destul de complicat.

Reporter: Din punctul dumneavoastra de vedere, care este motivul pentru care increderea in justitie s-a prabusit cu 13 procente in ultimul an?

Raluca Pruna: Cand mi-ati pus intrebarea cu inflitratii din justitie ma gandesc ca si acesta ar putea fi un motiv. Aruncam cu noroi in noi insine. Astfel ca s-ar putea ca pana la urma si noi sa credem ca nu suntem atat de frumosi. Eu am constatat cu o oarecare tristete ca a scazut acest procent cu 13 puncte, am explicat ca scaderea acestui procent priveste intregul sistem de justitie, nimeni care participa la actul de justitie - judecatori, procurori, grefieri, profesii liberale - nimeni nu trebuie sa se simta in afara acestei perceptii. Asta e vestea proasta, ca a scazut increderea in justitie. Vestea buna este ca daca totusi comparam cu increderea in partidele politice, care cred ca e la 4- 5%, in Parlament cu tot 4-5 %, justitia sta minunat. Scaderea aceasta este una spectaculoasa. Incerc sa gasesc fonduri europene pentru a face un studiu, o radiografiere foarte clara a sistemului de justitie din Romania. Si as vrea sa fac acest lucru pentru ca suntem la 10 ani de la aplicarea mecanismului de cooperare si verificare de catre Comisia Europeana in Romania si ar fi bine sa stim la capatul acestor 10 ani unde stam. Avem pe de o parte rapoartele Comisiei care noteaza progrese in multe puncte, pe de alta parte, ii avem pe magistrati care spun ca sunt inflitrati in sistem, care fac un memorandum ce listeaza 20 de puncte pe care, daca le citesti si daca nu stii ce este Romania, te gandesti ca totul este foarte grav in sistemul judiciar de la noi. Intre toate aceste jaloane trebuie ca niste experti sa vina sa faca o radiografie, sa explice de ce perceptia a scazut atat de mult.

Reporter: Va numarati printre cei sase ministri ai Guvernului Ciolos despre care USR sustine ca ar negocia inscrierea pe listele parlamentare ale acestei formatiuni politice?

Raluca Pruna: Am spus ca nu am niciun fel de intentie sa candidez. Nu am motive sa cred ca sunt printre cei sase. Nu sunt in discutii cu absolut nimeni si cred ca asta este din cauza ca am anuntat, poate neinspirat si nestrategic, din luna ianuarie a anului acestuia ca nu inteleg sa raman dincolo de cele 12 luni, daca vor fi 12, sa vedem, intr-o functie a Guvernului Romaniei.

Rep: Ce parere aveti despre acesti colegi care par a fi atrasi de intrarea in Parlament?

Raluca Pruna: In primul rand nu e cert care sunt acesti colegi de guvern dar sunt convinsa ca pot aduce oricarui guvern un plus de seriozitate si de competenta. Si care au avut ocazia in acest mandat scurt sa arate o data ca pot sa faca o munca in administratie la nivel inalt, o munca de foarte buna calitate si pe de o alta parte sa-si dovedeasca si lor ca-i intereseaza o asemenea cariera. In masura in care pot impaca cele doua, sa-si termine mandatul bine asa cum l-au inceput si sa continue sa dea ceva societatii trecand prin alegeri, ca pana al urma politica se face prin partide, cred ca este un lucru bun.

Reporter: Ce faceti dupa alegerile din 11 decembrie, dupa incheierea mandatului?

Raluca Pruna: O sa-mi fac bagajele si o sa ma intorc de unde am venit, si anume la cariera mea mare cred eu, mica cred politicienii din Romania, la cariera mea din Bruxelles.

Reporter: Vi s-a cerut de mai multe ori demisia. Ce simtiti in acele momente?

Raluca Pruna: Acuma depinde cine mi-a cerut demisia. Daca imi cere demisia un politician care este urmarit penal, asta ma face sa fiu convinsa ca ma aflu pe drumul cel bun. Daca imi cere demisia o parte din magistratura, asta ma pune un pic pe ganduri. Dar si aici, faptul ca magistratii, despre care nu am auzit sa fi scris un memorandum in acesti ultimi ani, scriu acum un memorandum, ma face sa iau acest lucru ca pe o dovada a increderii pe care o au in mine ca pot rezolva fie si in parte aceste chestiuni. Repet, lucrurile sunt in registre diferite. Altfel, sigur ca nu este o placere sa fii contestat, insa pe de alta parte asta face frumusetea lumii, nu putem avea toti aceeasi parere, nu putem canta toti acelasi refren, pentru ca ar fi absolut o lume plictisitoare.

Reporter: Sunt voci din cadrul sistemului potrivit carora sunteti cel mai contestat ministru din acest guvern. Privind retrospectiv, cum comentati acesta eticheta?

Raluca Pruna: Cand am sa plec, o sa fac un raport cu ce am putut eu sa fac impreuna cu echipa mea intr-un termen care zic eu ca este scurt. Va ramane de vazut daca mandatul meu a avut sens sau nu. Daca masuram cantitativ gradul de contestare a unui ministru, depinde cine ma contesta. Daca ma contesta politicieni care din cauza ca au probleme cu legea, sterg pe jos cu cetatenii obisnuiti care suntem in acest guvern, acest lucru e de natura sa ma lase nu indiferenta, ci sa ma lase convinsa ca exista o diferenta foarte mare intre limbajul politicianului care-l invita pe roman acasa oriunde este el si atunci cand romanul are un nume si un prenume si se prezinta in fata politicianului, atunci devine obiectul dispretului cel mai crunt care se poate imagina. Am sentimente amestecate cu privire la faptul de a fi contestata, insa inchei prin a spune ca, acum sigur, a mai ramas putin din mandat, eu am spus de la inceput ca in masura in care premierul Ciolos, care m-a invitat in aceasta echipa, imi va cere sa plec, am sa o fac fara nicio ezitare.