Avocatul Viorel Pasca, cel care a coordonat teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, spune ca a verificat foarte bine lucrarea si ca nu crede ca aceasta a fost plagiata, dar si ca nu stie despre existenta vreunei comisii din care sa fi facut parte Sebastian Ghita, potrivit news.ro.

Avocatul Viorel Pasca a declarat, miercuri, ca doctoratul Laurei Codruta Kovesi a inceput in anul 2008 cand aceasta era simplu procuror al DIICOT Alba Iulia.

"Eu am facut-o doctor, altii au inventat-o. Eu cred ca am verificat foarte bine teza de doctorat, nu trece o lucrare fara sa o citesc. Doctoratul ei a inceput, daca nu ma insel, in 2008 si a durat pana in 2012, deci cam cu un an peste termenul de trei ani, daca nu ma insel. Si in timpul asta ea a avut ca plan de cercetare intocmirea unor referate despre criminalitatea organizata. Era in voga atunci. Ea scrisese si mai inainte despre tema respectiva, era pe vremea aceea procuror pe la Alba Iulia, cred ca la DIICOT Alba Iulia, nu era procuror general. Ca orice absolvent de Drept care si-a terminat studiile, a venit sa se inscrie la doctorat. Si-a sustinut proiectul, era un proiect interesant pentru mine, referitor la domeniul studiat al Dreptului penal si am acceptat-o ca doctoranda. Nu stiu de ce a ales tocmai Timisoara, eu stiu ca a terminat la Cluj, dar am multi absolventi de Cluj care au facut doctoratul la Timisoara si de la Bucuresti vin, vin din toata tara", a spus Pasca.

Avocatul mai spune ca nu a fost singurul care a verificat teza de doctorat, dar si ca nu are cunostinta despre existenta unei comisii din care sa fi facut parte Sebastian Ghita.

"Lucrarea nu am verificat-o numai eu. Mergeti sa vedeti din cine a fost compusa comisia in fata careia a fost sustinuta lucrarea in public, din cine a fost compusa comisia juridica ce a dat avizul pe acea lucrare pentru ca ministrul sa emita titlul de doctorat, din cine a fost compusa comisia care a verificat la sesizarea lui Mugur Ciuvica in 2012 lucrarea si a conchis ca nu e plagiata. Eu nu stiu de o comisie din care sa fi facut parte Sebastian Ghita si nu putea face parte ca parlamentar, el are alta specialitate. Nu avea ca parlamentar cum sa verifice o lucrare de doctorat, si nici Mihnea Costoiu. Nu stiu despre ce comisie spune el (Sebastian Ghita - n.r.) ca s-a constituit si ca s-au facut presiuni asupra cui s-au facut presiuni. Daca s-au facut presiuni si s-a autodenuntat, sa cerceteze Parchetul si sa vedem", a spus Pasca.

Deputatul Sebastian Ghita a depus, marti, la Parchetul General, un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, la Romania TV, ca avea informatii, neinsotite insa de probe, inca din 2014 despre un posibil plagiat in cazul tezei de doctorat al Codrutei Kovesi, plagiat care ar fi fost musamalizat de Sebastian Ghita si Mihnea Costoiu, Basescu sustinand totodata ca, in 2016, actualul procuror-sef al DNA a amenintat un demnitar ca va fi arestat daca se redeschide dosarul de plagiat.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis, marti seara, printr-un comunicat de presa, ca nu a plagiat in teza de doctorat si ca lucrarea ii apartine in totalitate, precizand ca procurorii au obligatia de a verifica autodenuntul lui Sebastian Ghita, care a sustinut ca el si mai multi demnitari ai statului roman au falsificat raportul tehnic de expertiza astfel incat acesta sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.