Organizatia umanitara Amnesty International (AI) acuza Ungaria de abuzuri impotriva refugiatilor si de supunerea acestora la tratamente degradante, transmite EFE, citata de Agerpres.

Intr-un raport publicat marti, AI afirma ca "mii de solicitanti de azil, inclusiv minori neinsotiti, sufera abuzuri violente".

Acuzatiile se adauga celor formulate de alte organizatii neguvernamentale in ultimele luni, atat privind tratamentele inumane cat si mijloacele dure utilizate impotriva migratiei de guvernul conservator condus de premierul Viktor Orban.

EFE rezuma ideile din documentul AI: la frontierele Ungariei sunt garduri de sarma ghimpata; trecerea ilegala a frontierei este pedepsita cu pana la cinci ani de inchisoare; din iulie, autoritatile de la Budapesta expulzeaza intr-o "tara a nimanui" dintre Ungaria si Serbia toti imigrantii clandestini interceptati la mai putin de opt kilometri de granita; acestia asteapta apoi cu saptamanile sau lunile sa le fie procesate cererile de azil, primind un minimum de ajutoare si fara a beneficia intre timp de servicii elementare.

"Sute de solicitanti de azil asteapta la granita luni intregi in conditii degradante", semnaleaza AI. Raportul vorbeste despre refugiati batuti, calcati in picioare si chiar urmariti de caini.

"Cand am venit, credea ca Ungaria este Europa, ca odata ajuns aici va fi bine. Mi-am dat insa seama ca aici suntem urati", este citat in informare un cetatean afgan, a carui identitate nu este dezvaluita de AI.

Organizatia reaminteste ca duminica viitoare va avea loc in Ungaria un referendum privind acceptarea sistemului de redistribuire a refugiatilor intre toate tarile Uniunii Europene. Se asteapta un vot negativ, dupa o campanie in care guvernul a legat imigratia de terorism. AI caracterizeaza plebiscitul drept "toxic".

"Orban a inlocuit statul de drept cu starea de teama", a afirmat directorul AI pentru Europa, John Dalhuisen. Din cauza campaniei pentru referendum, "retorica toxica anti-refugiati atinge punctul culminant", sustine organizatia, care avertizeaza ca politicile premierului ungar reprezinta "o adevarata amenintare" la adresa statului de drept si a drepturilor omului.