Presedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, si liderul rebelilor marxisti cunoscut sub porecla "Timosenko" au semnat luni un acord prin care s-a pus capat unei jumatati de secol de razboi, in care au murit un sfert de milion de oameni, transmite Reuters. Ei au folosit stilouri confectionate din cartuse, pe care era inscriptionat "Gloantele ne-au scris trecutul, educatia - viitorul", potrivit Agerpres.

Dupa patru ani de negocieri de pace in Cuba, seful statului si Rodrigo Londono, zis si Timoleon Jimenez (de unde porecla Timosenko), conducatorul Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), si-au dat mana pentru prima data in tara lor, la Cartagena, in fata a sute de demnitari. Printre acestia s-au numarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, presedintele cubanez Raul Castro, si secretarul de stat american John Kerry.

Ca urmare a acordului, miscarea de gherila FARC se va transforma in partid politic si va participa la batalii electorale, in locul celor armate de pe teritoriul controlat din 1964. Istoria organizatiei a inceput cu o revolta a taranilor, a continuat cu traficul de cocaina si a avut, la apogeu, 20.000 de luptatori. In prezent mai sunt 7000, care vor preda armele catre ONU in termen de 180 de zile. Reintegrarea lor in societate constituie un motiv de ingrijorare pentru columbieni, dar majoritatea sunt increzatori ca avantajele vor fi mai mari decat problemele, observa Reuters.

Uniunea Europeana a sters luni FARC de pe lista organizatiilor teroriste, iar Kerry a anuntat ca si Statele Unite vor revizui statutul gruparii. SUA au promis si ajutoare de 390 de milioane de dolari anul viitor, in sprijinul procesului de pace din Columbia.

Columbienii sunt chemati la urne duminica, pentru a ratifica acordul de pace. Sondajele indica o larga majoritate favorabila.