Un fost director general al FMI, Rodrigo Rato, este judecat pentru cheltuieli ilegale cu cardul, intr-un caz in care sunt implicati 65 de oficiali ai bancilor Bankia si Caja Madrid, devenit un simbol al exceselor facute de fostele banci de economii din Spania, transmite Bloomberg, citat de News.ro.

Rato a cheltuit cu cardul de serviciu 99.000 de euro, iar cheltuielile cumulate facute cu cardurile de cei 65 de oficiali in perioada 2003-2012 se ridica la peste 12 milioane de euro, a anuntat in februarie Curtea Nationala.

Cheltuielile facute cu cardul de Rato au inclus 1.584 de euro pentru bijuterii, 3.547 de euro pentru bauturi alcoolice, dar si cheltuieli minore cum ar fi taxe de autostrada. Rato a returnat circa 99.000 de euro cheltuite cu cardul, a anuntat Curtea Nationala, care a decis judecarea sa.

Cazul "cardurilor negre", asa cum a fost numit de presa, este audiat luni la un tribunal din San Fernando de Henares, din apropierea Madridului.

Procesul incepe pe fondul incercarilor premierului in exercitiu Mariano Rajoy de a obtine sprijinul pentru un al doilea mandat, in timp ce mai multi oficiali ai Partidului Popular sunt acuzati de coruptie.

In afara de cazul lui Rato, care a fost vicepremier in guvernul lui Jose Maria Aznar, un numar de oficiali ai partidului urmeaza sa fie judecati in octombrie pentru ca ar fi beneficiat de comisioane ilegale in perioada 1999-2005.

Rato a devenit presedinte ale Caja Madrid in 2010 si a coordonat crearea grupului Bankia, prin fuziunea bancii cu alte sase banci de economii.

Riscul de faliment al grupului Bankia in 2012 a obligat guvernul Spaniei sa ceara un program de salvare de 41 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene, din cauza temerilor ca cheltuielile pentru salvarea bancii vor afecta grav finantele publice.