Asociatia VeDemJust protesteaza impotriva votului exprimat in 19 septembrie in plenul senatului care a impiedicat cercetarea penala a fostului ministru Gabriel Oprea si cere demisia acestuia din Parlament, se arata intr-un comunicat transmis HotNews.ro. Asociatia mai solicita presedintelui Iohannis, premierului Ciolos si CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala dintre autoritatea legiuitoare si autoritatea judecatoreasca. Asociatia VeDemJust propune ca procurorul general sa reia solicitarea adresata Senatului de a se solicita efectuarea urmaririi penale si supunerea acesteia unui nou vot.

  • Redam mai jos integral comunicatul Asociatiei VeDemJust:

"Asociatia VeDemJust ¬ Voci pentru Democratie si Justitie ¬ protesteaza impotriva votului exprimat in data de 19 septembrie 2016 de Plenul Senatului cu privire la ridicarea imunitatii fostului ministru Gabriel Oprea si avanseaza solutii.

Desi comisia juridica a Senatului avizase favorabil cererea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de a se solicita efectuarea urmaririi penale a fostului ministru si actual parlamentar, Senatul a decis respingerea acesteia. Efectul este imposibilitatea de a se incepe urmarirea penala de catre procurori pentru a se stabili modalitatea de comitere a unei infractiuni de drept comun si a vinovatiei persoanei care se face responsabila de aceasta.

Asociatia VeDemJust recunoaste imunitatea parlamentarilor si ministrilor, ea fiind reglementata de legislatia in vigoare in Romania. Dar aceasta imunitate trebuie sa ocroteasca doar opiniile, voturile si actiunile politice. Pentru infractiuni care nu au legatura cu actul politic, imunitatea nu poate fi invocata. Or, prin votul de luni Parlamentul a uzurpat atributii ale organelor judiciare: in Plenul Senatului s-au facut referiri cu privire la probe si vinovatie, care pot fi stabilite numai prin atributii ce apartin procurorului, respectiv instantei de judecata. De asemenea, hotararea Senatului nu este motivata, fiind astfel o dovada a arbitrariului.

Pentru intrarea in normalitatea constitutionala, VeDemJust propune urmatoarele solutii:

  • domnul Gabriel Oprea sa renunte la imunitate dandu-si demisia din Parlament si sa se prezinte la Parchet pentru a se lamuri cauza care il priveste sub toate aspectele;
  • Presedintele Romaniei, Primul ministru si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii sa constate ca este impiedicata infaptuirea justitiei in legatura cu o infractiune de drept comun ca urmare a hotararii nemotivate ce a fost adoptata de Parlament cu privire la un fost ministru, neexistand nicio justificare a acesteia in raport cu functia detinuta la momentul savarsirii faptei penale. Ca urmare, VeDemJust solicita fiecarei dintre cele trei autoritati sa sesizeze Curtea Constitutionala, potrivit art. 146 e) din Constitutia Romaniei, cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala dintre autoritatea legiuitoare si autoritatea judecatoreasca;
  • reluarea de catre Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitarii adresate Senatului de a se solicita efectuarea urmaririi penale si supunerea acesteia unui nou vot al Camerei, in acest caz neaplicandu-se principiul "ne bis in idem" (autoritatea de lucru judecat care impiedica o a doua cercetare).

Membrii asociatiei VeDemJust atrag atentia ca, intr-un stat de drept, autoritatea legiuitoare este prima care trebuie sa respecte legislatia Statului. Unul dintre principiile democratiei este egalitatea tuturor cetatenilor in fata legii. Insa, urmare a votului exprimat pentru domnul Gabriel Oprea, autoritatea legiuitoare a blocat infaptuirea actului de justitie, situandu-l pe acesta in afara legii, lege care este insa pe deplin aplicabila celorlalte persoane acuzate de comiterea unor fapte de aceeasi natura.