Bruxelles-ul a descoperit ca Guvernul a acordat subventii prea mari sau nepermise Postei Romane, care va trebui sa returneze acum cateva milioane de euro /Statul pregateste o capitalizare de 50 milioane de euro la Posta Romana in 2017 - Hotnews Mobile
1 € 4,6605 1 USD 4,1120joi 13 dec 2018

Bruxelles-ul a descoperit ca Guvernul a acordat subventii prea mari sau nepermise Postei Romane, care va trebui sa returneze acum cateva milioane de euro /Statul pregateste o capitalizare de 50 milioane de euro la Posta Romana in 2017

de Adrian Vasilache Sâmbătă, 17 septembrie 2016, 11:46
- a A+
Imagine
Comisia Europeana a declansat, anul trecut, la cererea statului roman, o investigatie la Posta Romana care a identificat ca operatorul postal trebuie sa returneze la buget cateva milioane de euro, suma aferenta subventiilor primite pentru distribuirea pensiilor si platilor compensatorii platite de stat pentru concedierile colective la Posta care potrivit legii ar fi trebuit platite din bugetul companiei, a declarat sambata Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. In acelasi timp, statul pregateste o capitalizare de 50 milioane de euro la Posta care va acoperi toate datoriile si amenzile pe care le are de platit Posta catre bugetul de stat.  • "Exista o investigatie a Comisiei Europene la Posta Romana, investigatie care a fost ceruta de statul roman. Am vrut sa stim ca trecutul Postei este curat si nu riscam sa vina vreodata o investgatie a Comisiei care sa dezechilibreze functionarea Postei. Vrem sa-i curatam trecutul si sa-i organizam viitorul. Comisia Europeana considera ca Guvernul a acordat subventii prea mari Postei Romane, care va trebui sa-i returneze inapoi statului. Discutiile sunt inca in derulare cu Executivul European. Ne asteptam sa fie vorba de cateva milioane de euro. In acelasi timp, pregatim o capitalizare de 50 milioane euro la Posta Romana. Posta va primi bani de la stat si la capitalizarea aceasta va participa si Fondul Proprietatea, ca sa-si pastreze partea lui de 25%, capitalizare cu care Comisia Europeana este de acord.", a declarat sambata Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Chiritoiu a precizat ca dupa ce se face aceasta "curatenie" la Posta Romana, va urma cel mai probabil o listare, "in care statul sa-si pastreze pachetul majoritar si sa vanda un pachet minoritar". Cand? "Probabil in cel mai bun caz la anul", a spus presedintele Consiliului Concurentei.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Mai exact, operatorul postal a raportat o cifra de afaceri de 1,07 miliarde lei (peste 242,6 milioane euro), in scadere cu 4,1% fata de 2014, si o pierdere neta de 33.014.586 lei (peste 7,4 milioane euro), fata de un profit net de 22.888.152 lei (peste 5 milioane euro) in 2014. In aceeasi perioada de referinta, numarul mediu de angajati din Posta Romana a scazut cu 426 angajati pana la 24.814 angajati.

Cu toate acestea, Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, a incasat anul trecut un bonus de performanta in valoare de 135.418 lei brut, conform datelor furnizate de operatorul postal la solicitarea HotNews.ro. Cum se explica incasarea acestui bonus in conditiile in care anul trecut Posta a revenit pe pierderi, mai exact o pierdere neta de 7,4 milioane euro? Conducerea operatorului postal sustine ca actionarii si Consiliul de Administratie stabilesc limitele remuneratiei si indicatorii de performanta, iar evaluarea rezultatelor nu se limiteaza la o cifra, respectiv profit sau pierdere. In plus, operatorul sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei.

De asemenea, Dragos Tudorache a declarat luna trecuta, din functia de ministru interimar al Comunicatiilor, ca seful Postei, Alexandru Petrescu, ar fi meritat bonusul de performanta incasat in 2015, chiar daca operatorul a incheiat anul cu o pierdere de 7,4 milioane de euro.
2101 afisari


Cam putin
Ochii_pe_voi [utilizator], Sâmbătă, 17 septembrie 2016, 11:58
+10/10
Cât a subvenționat, atât a furat. Ați uitat că Poșta Română a făcut campanie pentru P$D? Ați uitat de pensionarii amenințați că nu vor mai primii pensii prin poștă dacă nu votează ciuma roșie USL?
muzeu
grongobar [utilizator], Sâmbătă, 17 septembrie 2016, 11:54
+6/6
Aveau perfecta dreptate cei de la TNR cand spuneau ca posta e un muzeu al comunismului.O mare gaura neagra consumatoare de fonduri,unde cand mergi e coada de 20 de persoane la un ghiseu in timp ce vreo 5-6 "angajate" stau la alte ghisee,fara clienti,dar nu te servesc pentru ca chestia aia de care are nevoie toata lumea e doar la un ghiseu -ala cu coada evident.Daca chiar nu se poate desfiinta complet,posta ar trebui redusa la minimum,oricum scrisori,vederi si telegrame nu mai trimite aproape nimeni,servicii de coletarie sunt multe, infinit mai bune la privati,pensiile se vireaza majoritatea pe card etc.Pentru exceptii nu e nevoie de un aparat imens si ineficient.De fapt ar fi suficienta privatizarea (publica ,la vedere evident) si asta ar rezolva miile de sinecuri din posta.
inca 9 comentarii comenteaza