Italia se pregateste marti pentru o noua zi de doliu national cand va fi inca o ceremonie de inmormantare pentru victimele cutremurului de saptamana trecuta, in timp ce expertii au inceput evaluarea scolilor pentru intoarecerea copiilor la cursuri, scrie AFP.

Dupa funeralii nationale de sambata, marti vor avea loc ceremonii la Amatrice, unde cele mai noi cladiri construite s-au daramat la cutremur si 231 de persoane si-au pierdut viata.

Din motive de siguranta, pentru ca sunt inca numeroase replici ale cutremurului din 24 august, autoritatile au planificat initial sa organizeze funeralii in Rieti, capitala provinciei. Dar, sinistratii au protestat vehement si ceremonia a fsot programata chiar in Amatrice.

Steagurile sunt arborate in berna, iar funeraliile solemne vor incepe la ora 18:00 (16.00 GMT).

Seismologii au inregistrat 2.040 de replici seismice, iar populatia localitatii se adaposteste acum in sala de sport, in corturi sau in masini.

Sambata, primele 35 de victime ale seismului, intre care si doi copii, au fost inmormatate in oraselul Ascoli Piceno. Premierul Matteo Renzi si presedintele Sergio Mattarella au participat la funeraliile nationale desfasurate in conditii sporite de securitate

La funeralii va fi prezent si un episcop roman

La Amatrice aveau rezidenta 100 de cetateni romani. Zece dintre ei au murit.

La ceremoniile de inmormantare de marti va fi prezent si episcopul ortodox roman din Italia, PS Siluan.