Dupa aproape un deceniu de la marea recesiune, bancile centrale trebuie sa "slabeasca" si sa isi reduca activele financiare pe care le detin, scrie Mediafax citand Bloomberg. Chiar daca FED isi tine in frau si relativ constant nivelul activelor detinute, in Japonia si Europa bilantul creste continuu.

Foto:

La intalnirea anuala FED din Jackson Hole, Wyoming, reprezentanti ai bancilor centrale se intreaba cat tim mai este sustenabil actualul model.

Daca luam exemplu Bancii Centrale Europene, institutia s-a angajat intr-un program de achizitie de active de aproximativ 1.700 de miliarde de euro pana in martie anul viitor, intr-un efort de a impinge inflatia in cele 19 tari ale zonei euro departe de pericolul deflationist.

Chiar si asa, oficialii din fruntea operatiunilor de piete financiare de la BCE, se intreaba cum vor putea bancile centrale din economiile dezvoltate sa revina la fosta "greutate", potrivit Bloomberg.

Un bilant "slab" al unei banci centrale poate fi definit ca unul care are active apropiate de valoarea bancnotelor emise¬, a spus Urlich Bindseil, director general la BCE.