Singura solutie pentru ca Romania sa recupereze din decalajul care o desparte de statele din Vest este sa schimbe structura economiei, este de parere Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), informeaza Mediafax.

"Momentam vedem doar investitii in hipermarketuri, supermarketuri si in call centere, investitii care creeaza locuri de munca cu productivitate redusa si cu salarii pe masura", spune el.

Parvan apreciaza ca majorarile salariale ale bugetarilor sunt o solutie doar pentru acest sector, insa nu ajuta economia per ansamblu.

Mai mult, Parvan evidentiaza ca structura salariatilor este disproportionata in contextul in care avem 1,2 milioane de bugetari, adica 25% din totalul numarului de salariati: "Ca numar de salariati noi suntem la acelasi nivel cu Ungaria, o tara cu o populatie de doua ori mai mica. Si sa nu uitam ca Ungaria are un excedent comercial, pe cand Romania are un deficit de 8 mld. euro anul trecut".

Parvan spune ca reducerea TVA de anul trecut a evidentiat slabirea bazei de productie locale, cresterea consumului realizandu-se pe baza cresterii importurilor.

TVA-ul la alimente a fost redus anul trecut la 1 iunie de la 24% la 9%, iar acest lucru a dus la o reducere a preturilor locale. Declinul pretului la alimente s-a vazut si in cazul preturilor de consum per ansamblu, acestea ajungand la 51,9% din media UE in 2015, fata de peste 53% in cei doi ani anteriori. In momentul aderarii la UE, Romania avea preturi situate la peste 63% din media preturilor uniunii. Eliminarea taxelor si atragerea de investitii a tras in jos aceasta medie.