Republica Moldova sarbatoreste sambata 25 de ani de la declararea independentei, iar la 29 august, Romania si Republica Moldova celebreaza 25 de ani de relatii diplomatice. Sambata dimineata, un protest anti-guvernamental organizat la Chisinau a degenerat in violente. Autoritatile le-au interzis manifestantilor accesul in Piata Marii Adunari Nationale, iar protestul a degenerat, politia intervenind in forta si folosind gaze lacrimogene, scrie Unimedia.

Protest la ChisinauFoto: Captura Youtube.com

Manifestantii campaniei #NuMaTem au incercat sa patrunda in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, unde se desfasura parada de Ziua Independentei, moment in care fortele de ordine au intrevenit in forta.

Manifestatia #NuMaTem fusese organizata pe retelele de socializare impotriva Guvernului de la Chisinau.

  • MAE: Romania reafirma sprijinul sau pentru parcursul european al Republicii Moldova

Romania reafirma sprijinul sau plenar pentru parcursul european al Republicii Moldova si pentru procesul de reforme democratice si de modernizare a statului, in consens cu asteptarile cetatenilor tarii vecine, se arata intr-un comunicat transmis sambatade Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti.

"Relatia bilaterala privilegiata, fondata pe patrimoniul identitar comun, reconfirma aspiratiile exprimate in urma cu 25 de ani si consolidate prin Declaratia Comuna privind Instituirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Moldova pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova. Aceasta fixeaza prioritatile relatiei bilaterale, pornind de la obiectivul comun al reintegrarii depline a Republicii Moldova in familia europeana", arata MAE roman.

"In acest context aniversar, Romania reafirma sprijinul sau plenar pentru parcursul european al Republicii Moldova si pentru procesul de reforme democratice si de modernizare a statului, in consens cu asteptarile cetatenilor moldoveni", se mai arata in comunicat.

  • Klaus Iohannis: Romania este hotarata sa sprijine proiectele privind imbunatatirea vietii cetatenilor Republicii Moldova

Presedintele Klaus Iohannis a transmis sambata un mesaj omologului sau moldovean, Nicolae Timofti, cu prilejul Zilei Independentei, mesaj in care afirma hotararea ferma de sprijinire a proiectelor pentru imbunatatirea vietii cetatenilor din aceasta tara si ''implinirea destinului lor european''.

"Folosesc acest prilej pentru a va asigura de hotararea noastra ferma de a sprijini proiectele care vizeaza imbunatatirea vietii tuturor cetatenilor Republicii Moldova si implinirea destinului lor european", afirma Klaus Iohannis.

"In acest moment aniversar, imi face o deosebita placere sa remarc caracterul deosebit de solid si amplu al relatiilor noastre bilaterale, bazate pe comunitatea de limba, cultura si istorie. Spiritul deschis si constructiv in care abordam prioritatile cooperarii concrete, alaturi de orientarea pragmatica spre proiecte care sa raspunda asteptarilor cetatenilor nostri, precum si sustinerea constanta a Romaniei pentru aspiratiile europene ale Republicii Moldova sunt argumente care ma fac sa privesc cu incredere spre dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic care uneste statele noastre", se mai arata in mesajul sefului statului.