Autosuficiente si xenofobe, unele tari asista la scaderea dramatica a populatiei lor. Nu insa si Germania, care desi nu este oficial tara de imigratie, cum sunt SUA sau Canada, mereu a gasit modalitati de a-si suplini scaderea natalitatii si minusul demografic. Muncitori-oaspeti, azilanti politici, repatriati, imigranti de data mai noua din tari UE sau non-UE, refugiati economici si de razboi. Anul trecut, populatia Germaniei a atins cel mai mare record in ultimii 30 de ani, atingand 82,2 milioane de oameni. Dintre acestia, 10,5 la suta sunt cetateni straini. Oficiul Federal de Statistica a publicat vineri cifrele oficiale.

Statisticienii de la destatis.de explica: "Principala cauza a cresterii numarului populatiei a ramas -ca si in anii trecuti- imigratia puternic sporita". Potrivit acestora, diferenta dintre cei care au venit si cei care au plecat din Germania este de 1,1 milioane de oameni. Deficitul de natalitate s-a mentinut, insumand 188.000 de decese mai mult decat nasteri. Fara imigratie, populatia Germaniei s-ar fi diminuat, conchid acestia.

Ca repartitie teritoriala, cresterea populatiei s-a inregistrat in toate landurile, cu precadere insa in cele intens populate si pana acum. Cresterea cea mai mare s-a inregistrat in Renania-Palatinat (+227.000), Baden-Wurttemberg (+163.000) si Bavaria (+152.000).

Procentual, cresterile cele mai mari au fost in Baden-Wurttemberg si Bremen (fiecare cu un plus de cate 1,5%), urmate de Berlin, Hamburg si Hessen (plus 1,4 %). Cele mai mici cresteri de populatie au fost in landurile Saxonia (+0,4 %) si Turingia (+0,6 %).

Potrivit statisticilor oficiale, la finele anului 2015 traiau in Germania 8,7 milioane de cetateni straini, ceea ce reprezinta un plus de 14,7% fata de anul anterior. Numarul germanilor a scazut insa cu 0,2%, atingand 73,5 milioane. Procentual, la 100 de locuitori revin, statistic, 10,5 cetateni straini. In anul 2014, raportul era mai mic, de 9,3 straini la suta de germani.