Ministerul Apararii Nationale a organizat o serie de manifestari pentru celebrarea a 100 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, pe 27 august 1916, decizie ce a avut ca rezultat final crearea Romaniei Mari, prin unirea Transilvaniei cu tara-mama la 1 Decembrie 1918, scrie News.ro.

Ministerul Apararii Nationale a pregatit o serie de evenimente care marcheaza implinirea a 100 de ani de la intrarea Romaniei Primului Razboi Mondial

La Fundata, in judetul Brasov este organizata, sambata , la ora 9.00 o ceremonie la Monumentul eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, primul ofiter al Armatei Romaniei cazut la datorie in timpul Primului Razboi Mondial.

In Curtea de Arges, la Cimitirul Eroilor vor fi depuse coroane de flori in cadrul unei ceremonii dedicate militarilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Tot aici, de la ora 12.00 va fi aprinsa o candela la mormantul Regelui Ferdinand I.

Militarii Armatei Romaniei vor trece din nou Carpatii, sambata, de la ora 21.00, reconstituind, in mod simbolic momentul istoric din Primul Razboi Mondial din urma cu 100 de ani cand ostasii luau in stapanire trecatorile Muntilor Carpati, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor romane aflate in ofensiva.

Duminica, de la ora 12.30 va fi organizata o manifestare comemorativa la Monumentul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol din Capitala.

Luni, la Cercul Militar National se va desfasura, de la ora 18.00, Masa rotunda cu tema ¬Intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial si consecintele asupra conflagratiei¬, iar de la ora 20.00 va fi organizat un exercitiu de manuire a armamentului, de tip drill-team si un concert de muzica de fanfara.

Totodata, Ministerul Apararii Nationale a dat publicitatii un film din Arhiva Nationala de Filme si fotografii din arhiva Muzeului Militar National. Sunt imagini cu soldati romani pe front in timpul luptelor, din spitalele de campanie sau cu civili afectati de razboi. Unele cadre il infatiseaza pe regele Ferdinand in mijlocul soldatilor, pe regina Maria incurajand militarii raniti sau pe generalul Henri Berthelot, seful misiunii militare franceze trimisa in Romania in timpul ostilitatilor.

In august 1916, Romania era la capatul a doi ani de neutralitate. Desi aderase in 1883, la Puterile Centrale, alianta dintre Germania, Austro-Ungaria si Italia, tara noastra urmase exemplul Italiei si s-a proclamat neutra. In vara anului 1916, guvernul condus de Ion I.C. Bratianu a a obtinut garantii ca Tripla Alianta (Franta, Marea Britanie si Rusia) vor recunoaste alipirea Transilvaniei la Romania dupa razboi si ca vor oferi asistenta militara. Pe 27 august, Romania declara razboi Austro-Ungariei, iar trupele romane trec Carpatii in Ardeal.