Mai multe primarii din sud-estul Frantei, printre care cele din Nisa si Frejus, au anuntat mentinerea ordonantelor de interzicere a costumului de baie musulman, burkini, in pofida deciziei prin care Consiliul de Stat, cea mai inalta jurisdictie administrativa a tarii, a suspendat vineri o masura similara adoptata de o municipalitate de pe litoralul mediteranean, Villeneuve-Loubet, transmite AFP, preluata de Agerpres.

burkiniFoto: Captura YouTube

Primaria din Nisa a informat ca "va continua le intocmeasca procese-verbale"femeilor care poarta aceasta tinuta, atat timp cat decizia sa nu a fost invalidata.

Si primarul de extrema dreapta din Frejus a declarat ca, din punctul sau de vedere, ordonanta locala este "in continuare valabila".

Hotararea Consiliului de Stat, salutata de reprezentantii cultului musulman in Franta, ar trebui insa sa faca jurisprudenta pentru cele in jur de 30 de primarii care au luat decizii similare.

Consiliul a stabilit ca nu exista"riscuri dovedite" pentru ordinea publica, precizand ca"ordonanta in litigiu a adus astfel o atingere grava si in mod evident ilegala libertatilor fundamentale cum sunt libertatea de deplasare, libertatea de constiinta si libertatea personala".

Consiliul de Stat le-a reamintit tuturor primarilor care au invocat principiul laicitatii ca ei nu se pot baza pe 'alte considerente decat ordinea publica, securitatea imbaierii, igiena si decenta pentru a interzice accesul pe plaje'.