Kraig Biocraft Laboratories, care are sediul la Ann Arbor, Michigan, a incheiat, de curand, un contract in valoare de un milion USD cu Pentagonul. Obiectul tranzactiei il reprezinta modificarea genetica a viermilor de matase, astfel incat acestia sa produca fire precum cele ale paianjenilor.

"Premisa este destul de simpla - viermi de matase fac matase, nu ?", a spus Jon Rice, seful de operatiuni al companiei. "In cazul in care viermii de matase ar putea produce fire de paianjen - care este una dintre cele mai dure fibre naturale existente - s-ar putea deschide o multime de oportunitati in procesul de fabricatie a produselor textile", a declarat el.

Panza de paianjen poate avea configuratii aproape infinite. Exista sute de mii de specii de paianjeni, fiecare cu propriile lor tipuri speciale de matase. In plus, fiecare specie produce opt tipuri diferite de matasuri, de la cele lipicioase, care retin prada in plasa, la firele de sustinere de care atarna panzele", a spus Rice.

Cea mai performanta linie genetica obtinuta deocamdata de companie este cunoscuta sub numele de 'Dragonul de matase'. Fibra produsa de el este de 10 ori mai elastica decat matasea si are aproximativ doua treimi din rezistenta materialului folosit in mod curent la producerea vestelor antiglont (kevlar - n. red).